Lungmetrajul "Colectiv" a intrat în cursa pentru două categorii ale premiilor Oscar
- Adrian Horeboiu
- 15 martie 2021, 15:42
Nominalizările la premiile Academiei Americane de Film sunt anunțate astăzi printr-o ceremonie online, transmisă pe YouTube. Actrița Priyanka Chopra și soțul ei, cântărețul Nick Jonas sunt cei care fac anunțul.
Nominalizările la premiile Academiei Americane de Film sunt anunțate astăzi printr-o ceremonie online, transmisă pe YouTube. Actrița Priyanka Chopra și soțul ei, cântărețul Nick Jonas sunt cei care fac anunțul.
România ar putea marca o premieră la cea de-a 93-a ediție a premiilor Oscar și să intre în competiție cu filmul „Colectiv”, regizat de Alexander Nanau. Lungmetrajul se află pe lista scurtă la două categorii: „Cel mai bun film străin” și „Cel mai bun documentar”.
Filmele înscrise se întrec pentru premiile de la 23 de categorii. Primele pelicule care vor fi anunțate sunt cele nominalizate la categoriile „cel mai bun actor/cea mai bună actriță în rol secundar”, „cel mai bun scenariu” și „cel mai bun film de animație”.
Lungmetrajul „Colectiv” a intrat în cursă pentru premiile Oscar la două categorii: „Cel mai bun film străin” și „Cel mai bun documentar”.
Filmul Colectiv a câștigat în 2020 Premiul Academiei Europene de Film la categoria „cel mai bun documentar”. În 2021 a fost desemnat cel mai bun documentar la Critics’ Circle Film Awards (Premiile Cercului Criticilor de Film din Londra).
Incendiul din clubul Colectiv
Incendiul din clubul Colectiv a avut loc în noaptea de vineri 30 octombrie 2015, în incinta unui club situat în sectorul 4 din București într-o fostă hală a fabricii Pionierul. Incendiul s-a declanșat în timpul unui concert gratuit al trupei Goodbye to Gravity, cu ocazia lansării unui nou album, numit „Mantras of War”.
Conform datelor existente (cercetările se află în curs), focul a fost provocat de către artificiile folosite în timpul concertului, artificii care au dus la aprinderea buretelui poliuretanic (ușor inflamabil) folosit pentru antifonare de pe un stâlp al clădirii. Flăcările s-au extins foarte repede în tot clubul provocând leziuni – în unele situații cauzatoare de moarte, prin combustie, asfixie, intoxicații cu monoxid de carbon și alte gaze, unui număr semnificativ dintre participanții la concert. Amploarea evenimentului a determinat Ministerul de Interne să instituie Planul roșu de intervenție, iar Guvernul României a decretat trei zile de doliu național. Ca urmare a protestelor masive care au urmat incendiului, au demisionat pe 4 noiembrie 2015 Victor Ponta, împreună cu guvernul său, și primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.
Cel mai mare dezastru provocat de un incendiu din România
În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat un număr de 64 de persoane. În afară de cele 26 de persoane decedate în incinta clubului și de una care a murit în drum spre spital, în faza inițială au fost identificate alte 186 de persoane rănite, din care 146 au fost spitalizate. În săptămânile de după incendiu au decedat alte 33 de persoane.
A fost cel mai grav incendiu din România dintr-un club de noapte și cel mai grav accident din țară de după anul 1989, depășind după numărul de decese accidentul aviatic de la Balotești din 1995 în care au murit 60 de persoane.