Cazul Alexei Navalnîi. Ultimatum pentru Rusia de la nivel înalt

Cazul Alexei Navalnîi. Ultimatum pentru Rusia de la nivel înalt Aleksei Navalnii. Sursa foto: arhiva EVZ

Le Temps. Argumentând cu riscurile pentru viaţa opozantului Alexei Navalnîi, Curtea Europeană a Drepturilor Omului cere eliberarea sa "cu efect imediat". O decizie pe care Rusia, semnatară a Convenţiei europene de apărare a drepturilor omului, are "obligaţia s-o respecte", aminteşte CEDO.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a cerut guvernului Rusiei eliberarea "cu efect imediat" a opozantului Alexei Navalnîi, argumentând cu riscuri pentru viaţa acestuia, potrivit unei decizii date publicităţii miercuri.

"Curtea a ţinut cont de natura şi amploarea riscului pentru viaţa reclamantului, [...] luând în considerare circumstanţele generale ale detenţiei actuale a reclamantului", precizează CEDO într-un comunicat, o decizie pe care Rusia, semnatară a Convenţiei europene de apărare a drepturilor omului, are "obligaţia s-o respecte". Decizia a fost anunţată de asemenea pe blogul lui Alexei Navalnîi.

Această "măsură provizorie" a fost luată în urma unei cereri depuse de opozantul rus pe 20 ianuarie, în care el cerea eliberarea sa. El estima că dispoziţiile luate de autorităţile ruse pentru a asigura detenţia lui "nu pot furniza garanţii suficiente pentru viaţa şi sănătatea sa".

Ne puteți urmări și pe Google News

Alexei Navalnîi a fost reţinut pe 17 ianuarie la întoarcerea sa din convalescenţă din Germania. Detenția sa a provoca manifestaţii în toată Rusia, ceea ce a dus la circa 11.000 de arestări.

CEDO aminteşte că statele membre ale Convenţiei pentru drepturile omului "au obligaţia de a respecta" măsurile provizorii pe care le pronunţă Curtea.

Măsuri nerespectate

Totuşi, nerespectarea unei asemenea măsuri a fost deja observată de mai multe ori: în 2005, de exemplu, Turcia a extrădat doi cetăţeni uzbeci, în ciuda unei măsuri provizorii luate de CEDO.

De atunci, alte ţări, printre care Moldova în 2009, sau Rusia în 2016, au fost condamnate de CEDO pentru "nerespectarea" unei asemenea măsuri.

Nerespectarea acestor măsuri de către un stat care a ratificat Convenţia "pune în pericol eficacitatea dreptului de recurs individual", ca şi angajamentul formal al statului de "a apăra drepturile şi libertăţile anunţate în Convenţie", subliniază CEDO.

Măsurile provizorii sunt rezultatul unei proceduri excepţionale. Ele constituie "măsuri de urgenţă", luate luându-se în considerare un "risc iminent de daune ireparabile", pentru a permite "buna desfăşurare a procedurii".

CEDO aminteşte că o asemenea decizie nu permite să se "antepronunţe pe decizii ulterioare privind acceptabilitatea sau fondul cazului". (Rador)

https://www.letemps.ch/monde/cedh-demande-russie-liberation-immediate-dalexei-navalny