O insurecție creștină. Mulți dintre cei care au luat miercuri cu asalt Capitoliul pretindeau că îndeplinesc voința lui Dumnezeu.
O insurecție creștină. Numele lui Dumnezeu putea fi văzut pretutindeni în cursul insurecției de miercuri împotriva statului american. Gloata a avut pancarte și steaguri proclamând „Isus salvează!” și „Dumnezeu, pușca și curajul au făcut America, hai să le păstrăm pe toate trei”.
Unii dintre ei au fost participanți la Marșul Ierihon, o adunare a creștinilor concepută pentru a se „ruga, mărșălui, posti și susține integritatea alegerilor”. După ce i-au cerut timp de două luni lui Dumnezeu să „salveze republica” la mitingurile din fața parlamentelor statale și a celui federal, participanții la marș au revenit la Washington în număr mare.
În National Mall [parc și ansamblu arhitectonic în apropierea Casei Albe și Congresului - n.trad.] un bărbat flutura un drapel al Israelului sub care prinsese o pancartă ce-i îndemna pe trecători: „Spune-i da lui Isus”. „Strigă, dacă-l iubești pe Isus!” a strigat cineva la un moment dat, iar mulțimea a aclamat. „Strigă, dacă-l iubești pe Trump!”
O insurecție creștină
Și mulțimea a aclamat și mai puternic. Numele grupării se trage de la povestea biblică a Ierihonului, „un oraș al zeilor falși și al corupției”, explică site-ul acesteia.
Tot așa cum Dumnezeu i-a poruncit lui Iosua să mărșăluiască în jurul Ierihonului de șapte ori cu preoți suflând în trompete, creștinii s-au adunat la Washington suflând în șofare, [instrumente muzicale din] coarne de berbeci folosite în mod normal în ritualurile religioase evreiești, pentru a alunga „întunecimea fraudei electorale” și a face ca „zidurile corupției să se surpe”.
Cofondatorii grupării sunt practic necunoscuți în sfera organizațiilor creștine
Marșul Ierihon este dovada că Donald Trump și-a supus anumite elemente ale creștinismului american și că mulți creștini au fost dispuși să-și remodeleze credința după chipul și asemănarea lui.
Mase sfidătoare au dărâmat literalmente zidurile guvernării, unii dintre ei crezând că mărșăluiesc sub drapelul lui Isus pentru a implementa voința lui Dumnezeu, aceea de a-l menține pe Trump la Casa Albă.
Cofondatorii grupării sunt practic necunoscuți în sfera organizațiilor creștine. Robert Weaver, un evanghelic din Oklahoma care se ocupa cu vânzarea polițelor de asigurare, fusese numit de Trump la șefia Serviciului de Sănătate Indian, dar s-a retras după ce The Wall Street Journal dezvăluise că-și trecuse competențe false în CV. Arina Grossu, o catolică, a lucrat recent în calitate de consilieră de comunicare la Departamentul Sănătății. (Weaver și Grossu au refuzat să fie intervievați.
Evanghelicii albi l-au susținut pe Donald Trump
„Marșul Ierihon denunță toate actele de violență și distrugere, inclusiv oricare a avut loc la Capitoliul SUA pe 6 ianuarie 2021”, mi-a transmis pe e-mail un purtător de cuvânt al Marșului după publicarea acestui articol.) Totuși, ei vor avea de departe o mult mai mai mare influență decât mulți giganți confesionali asupra configurării reputației creștinismului american pentru lumea externă: ei au contribuit la organizarea unei acțiuni șocante menite a ocoli alegerile din 2020, și totul în numele credinței lor.
În special evanghelicii albi l-au susținut în proporție covârșitoare pe Trump la alegerile din 2016 și 2020. Unii dintre acești susținători au participat la atacul de miercuri împotriva Capitoliului. Deși mulți americani îi consideră răspunzători pe toți simpatizanții lui Trump, ei îi consideră cu atât mai vinovați pe cei care i-au împrumutat lui Trump autoritatea morală a credinței lor.
Mulți lideri creștini au rămas zdruncinați când au realizat acest lucru. „Cu siguranță nu am crezut și nu mi-a trecut în nici un fel prin minte că [Trump - n.a.] va duce lucrurile până într-acolo, cum a devenit clar în ultimele câteva săptămâni”, mi-a declarat Albert Mohler, șeful unui influent seminar evanghelic din Kentucky, care speră că va deveni următorul președinte al Convenției Baptiste Sudice [cel mai mare cult baptist din lume și al doilea din SUA după catolici - n.trad.].
Mohler i s-a opus lui Trump în 2016, considerând că are un caracter care lasă de dorit
Însă în primăvară el și-a declarat public susținerea pentru Trump la alegerile din 2020 precum și că tot restul vieții sale va vota doar candidați republicani la președinție. „Suntem fără îndoială într-un moment agonizant, în care creștinii evanghelici care l-am susținut pe Donald Trump ne regăsim într-o poziție extrem de jenantă datorită comportamentului său cel mai recent”, mi-a declarat el.
Mohler mi-a spus că a fost șocat de triumful gloatei de miercuri. Lui nu i-a venit să creadă că președintele a încurajat explicit acest atac asupra procesului constituțional. „Conservatorii nu cred că există vreo scuză, absolut nici una, pentru dezlănțuirea acestui lucru care echivalează cu o furie distructivă împotriva țării”, a afirmat el.
„Atunci când se întâmplă să greșim, căința este întotdeauna necesară.”
L-am întrebat dacă evanghelicii care-l susțin pe Trump ar trebui să aibă mustrări de conștiință pentru rolul lor în a face posibil comportamentul lui Trump.
„Sincer, nu știu măsura în care istoria îi va reține pe evanghelici - încerc să mă gândesc la cuvântul pe care l-ai folosit acum pentru a descrie susținerea președintelui. Ce cuvânt ai folosit? A face posibil [comportamentul - n.trad.] președintelui”, a spus el. „Eu am fost foarte limpede în criticile mele privind comportamentul negativ al președintelui.
”Cu siguranță nu pentru așa ceva a votat el. Și nici nu avea cum să știe că în acest mod urma Trump să pună capăt mandatului său. Dar el crede că evanghelicii vor trebui să dea socoteală în forul lor interior. „Atunci când se întâmplă să greșim, căința este întotdeauna necesară.”
Alți lideri evanghelici, care în mare parte au rămas tăcuți pe parcursul mandatului lui Trump, au luat în sfârșit cuvântul miercuri. „Penetrarea înarmată a securității Capitoliului sub un drapel confederat înseamnă anarhie. Trădare ne-americană și criminală și terorism intern. Președintele Trump trebuie să le spună explicit susținătorilor săi: «Noi am pierdut. Acum mergeți acasă»”, a scris pe Twitter Rick Warren, pastorul unei mega-biserici influente din California.
A fost însă tardiv. Altcineva pusese deja mâna pe portavoce.
„Acest lucru e mai important decât un scrutin anume”, a afirmat Grossu pe site-ul Marșului Ierihon. „Aici e vorba de protejarea alegerilor libere și corecte pe viitor și de salvarea Americii de tiranie.”
Gândirea paranoică a fost abundentă printre protestatarii de la Washington; conspirația QAnon a circulat în unele cercuri evanghelice. Contul de Twitter al Marșului Ierihon a difuzat miercuri o captură foto. Președintele Trump condamnându-l pe vicepreședintele Mike Pence pentru că nu a blocat certificarea voturilor Colegiului Electoral. „O zi tristă pentru America”, scria sub ea, alături de un emoji simbolizând rugăciunea. Organizatorii marșului nu deplângeau atacul asupra Capitoliului. Deplângeau refuzul vicepreședintelui de a-l ajuta pe președinte să răstoarne rezultatul alegerilor.
Articol de Emma Green (cu contribuția lui Elaine Godfrey)
Traducere: Andrei Suba/asuba/fmatei