Care a fost sfatul lui Marin Preda pentru Răzvan Boanchiș? Legătura nebănuită dintre marele scriitor și cunoscutul gazetar

Care a fost sfatul lui Marin Preda pentru Răzvan Boanchiș? Legătura nebănuită dintre marele scriitor și cunoscutul gazetar

Răzvan Boanchiș a povestit în emisiunea „Dosare de presă”, la EvZ TV, că, în copilărie, i-a cunoscut pe cei mai celebri scriitori din România.

Tatăl lui Răzvan Boanchiș a fost fost stomatolog. A fost directorul Policlinicii Drumul Taberei 34. Boanchiș a avut șansa să cunoască lumea culturală încă din copilărie. Cu toate că, tatăl său nu a fost de acord ca fiul său să fie ziarist.

„Tata îi făcea dinții și lui Marin Preda. Am pe „Cel mai iubit dintre pământeni”, o dedicație, puerilă, jenantă care sună așa:

< Lui Răzvan, care vrea să se facă poet. Deocamdată, eu îi doresc să aibă note bune la școală. Marin Preda >.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce regret eu e că nu l-am cunoscut pe Titus Popovici și pe Eugen Barbu. În ultimii ani, Marin Preda era puțin certat cu Fănuș Neagu. Preda nu putea să-i ierte un lucru lui Fănuș Neagu. Îi apăruse „Intrusul”, dar s-ar putea să mă înșel. Și zice, „Ei, Fănuș, cum e romanul?”. „Groaznic”, i-a zis. „Acest roman este fundamental mai tâmpit decât Mitrea Cocor”. Și Preda n-a putu să-l ierte”, a povestit Răzvan Boanchiș, în cadrul emisiunii „Dosare de presă”, pe evz.ro.

„Îmi doream să fac gazetărie, deși familia mea nu-și dorea asta”

În casa tatălui său se întâlnea lumea bună a vremii, lumea literară, a artiștilor plastici și a colecționarilor. Tatăl lui Răzvan Boanchiș a fost foarte apropiat de Alexandru Ciucurencu. Ziaristul a avut șansa să cunoască lumea culturală încă din copilărie.

„Am avut norocul, fiind copil de doctor, trăind între ei (toți scriitorii cunoscuți ai vremii, n.e.), cunoscându-l pe Fănuș Neagu, fiind prieten din copilărie cu fiica lui și m-am apropiat practic de această lume și îmi doream să fac gazetărie. Deși familia mea nu-și dorea asta”, a declarat gazetarul.

Cu se s-a ales de la toți marii scriitori sau pictori, care frecventau casa tatălui său?

„Cu faptul că vorbesc azi cu tine (Mirel Curea, n.e.), că mă întrebi despre asta. Și e foarte mult, nu e puțin. Gândește-te că eu ziceam în urmă cu 20 de ani, „Ce să caut eu la Evenimentul Zilei, că nu pot scrie un articol”. Mă cocoșam eu, că eram tânăr: să dau eu știri, dar ce sunt eu... Să scriu că au fost trei câini morți în față la primărie... Așa a început și Maupassant... „Nu fac eu asta!” Ei, și uite cu ce m-am ales.

Că nu voiam să fac asta și acuma tu m-ai invitat la emisiune și dau eu un interviu la Evenimentul Zilei, unui mare ziarist. M-am ales cu ceva? Eu zic că m-am ales. M-am format. Și eu trăiesc din ce-am învățat atunci”, a mai spus Boanchiș.