Forțele Aeriene SUA scriu istorie: avionul-spion U-2 a zburat pentru prima dată cu AI

Forțele Aeriene SUA scriu istorie: avionul-spion U-2 a zburat pentru prima dată cu AI

Legendarul avion-spion U-2 Dragon Lady al Forțelor Aeriene SUA a scris istorie, fiind primul avion militar care a zburat folosind Inteligența Artificială pentru controlul senzorilor și sistemelor cheie, scrie NationalInterest.

Will Roper, secretarul adjunct al Forțelor Aeriene pentru Tehnologie, Achiziție și Logistică, a anunțat recent aducerea unui modul de Inteligență Artificială (AI) pentru pilotarea unui avion, spunând: ”Pentru prima dată, @usairforce a pus #AI în siguranță la conducerea unui sistem militar american. Indicativul de apel „Artuμ”. Am modificat algoritmii de jocuri μZero la nivel mondial pentru a opera radarul U-2. Acest prim copilot AI a servit și ca un comandant de misiune pe zborul de antrenament seminal!”

Algoritmul de inteligență artificială, denumit „ARTUµ”, a fost dezvoltat de cercetătorii de la un laborator federal. Sistemul AI a fost antrenat să execute comenzi și sarcini specifice pe care, în mod normal, le-ar fi executat un co-pilot.

Roper a explicat și ce înseamnă această alianță a omului cu AI pentru viitorul zborului, făcând referire la cultura pop sci-fi: „Ca orice pilot, Artuμ (chiar adevăratul R2-D2) are puncte tari și puncte slabe. Înțelegerea pregătirii oamenilor și Inteligenței Artificiale pentru o nouă eră a războiului algoritmic este scopul nostru imperativ. Fie devenim SF, fie devenim istorie.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Înainte de acest zbor desfășurat în California, modulul a finalizat cu succes peste un milion de zboruri de antrenament, bazându-se pe un algoritm de joc cunoscut sub numele de µZero, folosit anterior pentru cei mai buni adversari umani în jocuri precum șahul.

Conform publicației americane, evenimentul marchează= o adevărată premieră, fiind pentru prima dată când un modul AI e implicat în zborul unui avion militar. Deși nu controlează direct avionul, modulul AI a controlat navigația aeronavei, precum și senzorii de control radar.

Pilotul, identificat doar ca indicativ Vudu, a spus că „rolul modulului a fost foarte restrâns. Dar, pentru sarcinile cu care a fost prezentat AI, a funcționat bine”, iar pilotul uman a rămas mai mult la comandă”.

NI amintește că un raport al Pentagonului avertizează că „inteligența artificială este văzută de China drept esențială pentru dezvoltarea puterii sale industriale și militare”. În acest sens, Beijingul „face investiții strategicie în toată lumea în Inteligența Artificială pentru a obține beneficii de securitate națională”, mai scrie NationalInterest.