LA LIBRE BELGIQUE: Iranul e gata să revină oricând la angajamentele sale nucleare: "E doar o chestiune de voinţă"

LA LIBRE BELGIQUE: Iranul e gata să revină oricând la angajamentele sale nucleare: "E doar o chestiune de voinţă"

Iranul este gata să revină "în orice moment" la respectarea totală a angajamentelor pe care le-a luat în faţa comunităţii internaţionale privind activităţile sale nucleare, a declarat miercuri preşedintele iranian, Hassan Rohani.

Republica islamică a încheiat la Viena în 2015 un Plan de acţiune comun (PAGC, JCPOA în engleză) cu grupul 5+1 (China, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Germania) prin care ea acceptă să-şi reducă drastic activităţile nucleare în schimbul unei uşurări a sancţiunilor internaţionale care o vizează.

Dar acest pact este în pericol să se dezintegreze de când preşedintele american, Donald Trump, şi-a scos ţara din acord în mai 2018, înainte de a restabili sancţiuni care au adâncit Republica islamică într-o violentă recesiune.

Ca ripostă, Iranul a renunţat, începând din mai 2019, la majoritatea angajamentelor cheie luate la Viena.

"În orice moment, de îndată ce membrii 5+1 sau 4+1 (adică fără Statele Unite, n. red.) vor reveni la toate angajamentele lor, noi vom reveni de asemenea la toate angajamentele pe care le-am luat", a declarat dl Rohani într-o alocuţiune televizată în consiliul de miniştri.

"Am declarat-o deja: asta nu cere timp, este doar o chestiune de voinţă", a adăugat preşedintele iranian.

În ciuda criticilor ultraconservatorilor iranieni, dl Rohani şi-a repetat voinţa de a ieşi prin intermediul diplomaţiei din criza provocată de ieşirea Statelor Unite din acordul de la Viena, declarându-se decis să nu piardă "ocazia" pe care o reprezintă schimbarea preşedintelui care trebuie să aibă loc în ianuarie la Washington.

Aflat în mâinile conservatorilor de la legislativele din februarie (marcate de un absenteism record), Parlamentul iranian a adoptat pe 2 decembrie - împotriva avizului guvernului - o lege care, dacă ar fi aplicată, ar risca mult să trimită problema nuclearului iranian în faţa Consiliului de Securitate al ONU, ceea ce ar sfârşi prin a omorî acest acord suspendat.

Dl Rohani ar trebui să promulge acest text, validat de Consiliul Gardienilor Constituţiei, dar preşedintele a lăsat să se înţeleagă din nou miercuri că nu are intenţia să semneze acest text.

https://www.lalibre.be/international/asie/nucleaire-iranien-l-iran-pret-a-revenir-a-tout-moment-a-ses-engagements-sur-le-nucleaire-5fd0a4959978e227dff68259

Traducere: Gabriela Sîrbu

Ne puteți urmări și pe Google News