Cerul (NE)înstelat deasupra noastră! Corporațiile ne lasă și fără stele

Cerul (NE)înstelat deasupra noastră! Corporațiile ne lasă și fără stele

Dacă mega-constelațiile de sateliți devin realitate, cerul pe timp de noapte va deveni o „autostradă” mondenă de lumini în mișcare, care va ascunde stelele.

Astronomii sunt tot mai nemulțumiți de faptul că sateliții SpaceX și Starlink distrug imagini importante care până acum puteau fi zărite pe cer chiar și cu ochiul liber.

Spectacolul pe care cerul îl oferă și galaxia Caleea Lactee, pe care omenirea o admiră de mii de ani, riscă să devină praf de stele. Este concluzia Samanthei Lawler, astronom, în articolul din NationalInterest.

Și asta pentru că acum, când ridici privirea spre cer dai de un satelit luminos. Și încă o urmă în spate. Și încă unul, și încă unul. Astronomul spune că până acum era încântată să vadă sateliți artificiali, dar acum știe ce urmează. Suntem pe punctul de a suferi o tranziție dramatică în experiența noastră despre sateliți. Astfel, spune ea, de-acum nu vom mai putea evada din oraș pentru o excursie la țară, de unde să putem admira stelele care ne luminează nopțile. „Va trebui să vă uitați printr-o rețea de sateliți luminoși, care se târăsc, indiferent cât de îndepărtată este locația voastră”.

Starlink este viitoarea “constelație” SpaceX, care se va forma din 42.000 de sateliți ce vor transmite internet la nivel global. SpaceX și competitorii sai (Amazon, OneWeb etc) au promis Internet pentru toată planeta, dar modul în care vor face acest lucru îi alamează pe astronomi.

SpaceX a primit deja aprobarea pentru 12.000 de sateliți Starlink și solicită aprobarea pentru încă 30.000.

Mega-constelația Starlink în sine ar crește numărul de sateliți activi de peste zece ori: acum Pământul are aproximativ 3.000 de sateliți activi pe orbită. Actualele Starlink sunt mai strălucitoare decât 99% din ele, deoarece se află pe orbite inferioare, mai aproape de suprafața Pământului și sunt mai reflectante decât au prezis inginerii Starlink.

Sateliții vor deveni un fenomen global de ascundere a stelelor, deosebit de rău în latitudinile statelor nordice ale SUA, Canada și din mare parte din Europa. Asta înseamnă și un real pericol pentru astronomii care se bazeză pe un cer întunecat pentru descoperirile lor. Simulările au arătat că astronomia profesională și astrofotografia amatorilor vor fi grav afectate de mega-constelații strălucitoare. Și mai grav, descoperirea unor asteroizi periculoși din apropierea Pământului va fi alterată de sutele de constelații Starlink care își vor confunda țintele, lăsând Pământul mai vulnerabil în fața unor potențiale impacturi devastatoare.

”Bucurați-vă de stelele pe care le mai puteți vedea acum, pentru că, fără schimbări în planurile corporațiilor care vor să lanseze mega-constelații, cerul înstelat deasupra noastră nu va mai fi același, avertizează autoarea.

Ne puteți urmări și pe Google News