Pericol de război în Peninsula Balcanică? Erdogan își înarmează puternic noul aliat

Pericol de război în Peninsula Balcanică? Erdogan își înarmează puternic noul aliat

Președintele turc, Recep Erdogan, pare convins că folosirea forței militare și a industriei turce de armament îl vor ajuta să-și transforme țara într-o mare putere.

Planurile “Sultanului-războinic” merg ca unse până acum. Sub privirile neputincioase ale Statelor Unite și Uniunii Europene, Turcia a început să facă legea în lumea musulmană. Dronele turcești au schimbat soarta războiului civil din Libia și le-au asigurat azerilor o victorie facilă în Nagorno-Karabakh înainte ca marile democrații occidentale să apuce să se dezmeticească. Numai Putin mai pune bețe-n roate politicilor neo-otomane ale lui Erdogan, în Siria și Caucaz. Dar liderul de la Kremșlin nu vrea  să strice de tot cooperarea pe multiple planuri cu turcii, mai ales că Ankara rămâne cea mai slabă verigpă a NATO

Din păcate, toate aceste succese turcești par să fi stârnit și mai tare apetitul lui Erdogan pentru război. “Sultanul” vrea să fioe recunoscut drept conducătorul tuturor musulmanilor și, pornind de aici, pare să caute orice potential conflict militar în care se poate amesteca.

Albania, capul de pod al lui Erdogan în Peninsula Balcanică?

Recent, presa aservită lui Erdogan a anunțat că Albania a achiziționat sisteme anti-dronă de la o companie de apărare din Turcia, National War Technologies Defense Systems Inc..

Conform informațiilor, albanezii vor folosi sistemele împotriva vehiculelor aeriene fără pilot care transportă droguri, bombe sau alte tipuri de obiecte ilegale, dar nu vor putea folosi sistemul și împotriva dronelor grecești, de exemplu.

Conform declarațiilor făcute de Bekir Yalsin, directorul pentru  cercetare și dezvoltare al companiei turcești,  este  vorba de sistemul anti-dronă „IHAMAX” unul dintre cele mai bune de pe piață. Echipamentul cântărește numai 4 kg și asigură protecție pe o rază de până la 2 km. Totul s-a făcut cu acceptul autorităților turce care, potrivit legii, trebuie să autorizeze exportul de echipamente militare.

Noua afacere cu echipament militar dintre Turcia și Albania atrage, însă, atenția asupra colaborării din ce în ce mai strânse dintre cele două țări.  Albania a semnat cu Turcia un acord de cooperare în domeniul apărării, iar consultanții turci sunt  implicați deja în instruirea forțelor armate albaneze.

Turcia întărește puterea militară a Tiranei

Mai mult, Ankara se pregătește să-și extindă facilitățile de la baza Pasha din Avlona, ​​unde navele de război turcești, ancorează. E de presupus, de asemenea,  ca mini-portavionul turc „Anadolu” să staționeze periodic acolo.

De ani buni,  Turcia trimite cantități semnificative de echipament militar pentru Forțele Armate Albaneze. Comandamentele albaneze și forța de poliție militară specială din Zal Her au înlocuit deja vechile automate Kalashnikov cu arme automate turcești, precum M20, MP5, M4A1, MPT-76 etc.

Tot Turcia a finanțat fabrica de muniții din Poliçan și baza navală Bisht Palla din Durres, care oferă acces neîngrădit navelor marinei turce ca parte a cooperării militare bilaterale. De altfel, prezența submarinelor turcești în baza navală din Durres nu mai miră pe nimeni, scrie argumentum.al. 

Cotidianul Italian Il Giornale tratează, de asemenea, subiectul, afitrmând: “Chiar dacă relațiile dintre Albania și Grecia sunt destul de normale în ultimele decenii, dezbaterea istorică dintre cele două țări în jurul minorității grecești din Epirul de Nord rămâne o problemă.