Anchetă EvZ. Clubul Dinamo, vânat încă o dată de rechinii  imobiliari?

Anchetă EvZ. Clubul Dinamo, vânat încă o dată de rechinii  imobiliari?

Problemele de la „Dinamo” par să nu mai aibă sfârşit. După ce, în ultimii 30 de ani, clubul a fost efectiv jefuit de nu mai puţin de 4 ori – unii dintre conducătorii lui au şi ajuns în închisoare – părea că acum, o dată cu venirea spaniolilor, răsărise soarele şi pe strada câinilor. Că unul dintre cele mai titrate cluburi ale fotbalului românesc, îşi va reveni. Din păcate, lucrurile nu stau nici pe departe aşa.

Am spus în mai multe rânduri că „Dinamo” este interesant nu ca echipă, nici ca performanţă sportivă, ci ca bază sportivă. Că sub pretextul că vin să salveze clubul, afacerişti veroşi, rechini imobiliari, vor de fapt să acapareze terenul din centrul Bucureştiului, numai bun de construit un cartier rezidenţial.

Tot păţitul e priceput

Suspiciunile noatre nu sunt venite din neant. Ele au o bază reală. Sau, cum ar spune românul: „Tot păţitul e priceput”. Pe terenul din Parcul sportiv „Dinamo”, s-au mai făcut mişmaşuri pentru a fi luat. Cu japca şi gratis dacă se poate.

Pe vremea lui Borcea, Badea şi compania, manevra a fost una simplă, dar la un pas să izbândească. F.C. Dinamo, club privat, altceva decât C.S. Dinamo, clubul sportiv al M.A.I., folosea totuşi baza materială a statului. Fără să plătească nici un sfanţ ani de zile, deşi contractul de închiriere spunea altceva. La un moment dat, a venit şi vremea scadenţei, când patronii ar fi trebuit să plătească. Atunci s-a încercat manevra. Cei despre care am amintit, au spus că nu au banii ca să achite datoriile.

Dar se pot revenşa altfel.

Construiesc pe terenul liber de la intrarea în parcul sportiv un hotel, care să aibă şi un show-room la parter. La etajul întâi, clubul ar fi urmat să primească nişte birouri şi cu asta, gata, datoria era achitată. Iar Badea şi compania rămânea cu un hotel pe Ştefan cel Mare, pe un teren luat pe gratis. Ar fi fost primul pas în transformarea parcului sportiv în rezidenţial. Construcţia acelui imobil a şi început. Se poate vedea în partea stângă a intrării. A rămas însă neterminată, iar tranzacţia nu a mai avut loc. Cineva cu capul pe umeri şi-a dat seama că-i prea groasă furăciunea şi mânăria a fost stopată.

Asta nu înseamnă că Parcul sportiv „Dinamo”, din centrul uraşului, cu toate utilităţile trase, cu gură de metrou în apropiere şi toate mijlocacele de transport în comun la-ndemână, nu a rămas o pradă bună de vânat de către rechinii imobiliari. După Borcea şi Badea, a venit Negoiţă. Şi el tot un „imobiliar”. A făcut clubul praf. Acum, au venit spaniolii, promiţând marea cu sarea.

Cununie cu acte în regulă, dar fără dar

Secretarul general al LPF, Justin Ștefan, a declarat pe data de 10.06.2020 că la Ligă a fost înregistrat un document care atestă implicarea spaniolilor la „Dinamo”: "În ceea ce privește cesiunea încheiată cu acei spanioli, cred că este o firmă din Spania, ea a fost înregistrată la Ligă în zilele trecute (acum 3 luni, n.r.).

E clar că au avansat cu negocierile, dar vorbim despre o cesiune de creanță. Ea nu reprezintă un transfer de bunuri. După mi-au spus că banii n-au intrat în conturile clubului. Nu știu ce s-a întâmplat ulterior”, a spus Justin Ștefan, la Digi Sport Special.

Cererea în căsătorie era făcută, deci, oficial. Ginerică avea zestre, dar nu o arătase încă. Apoi a avut loc nunta. Şi ca la orice nuntă, în prima zi, toată lumea este fericită, iar mirele cu mireasa se înţeleg de minune. Se fac, alături de părinţi şi de naşi, planuri măreţe de viitor. Aşa a fost şi cu „Dinamo”, când a cerut-o în căsătorie spaniolul Pablo Cortacero. Fericire mare. Declaraţii. „Ne vom califica”. „Vom aduce jucători”. Perspectivele păreau minunate. Spaniolii veneau cu buzunarele pline să investească masiv în refacerea clubului. Mai mult, promiteau aducerea unor jucători de valoare, care să facă performanţă.

Fericirea de la cererea în căsătorie, nu a ţinut însă prea mult. Cuprinşi de euforia viitoarelor victorii, ultraşii alb-roşii, câinii adevăraţi, şi-au rupt bani de la gura copiilor, au făcut chetă şi au strâns suma necesară plăţii licenţei, pentru ca echipa să rămână în Liga 1. Altfel, ar fi retrogradat în Liga a 3-a. Ceea ce era de neconceput pentru „Dinamo”. Dar ce mai contează o chetă şi un ban dat de suporteri din buzunar, când în curând avea să se rupă robinetul izvorului cu lapte şi miere.

Primul semn de întrebare: Săftica

În luna mai, ANAF-ul ar fi notificat clubul „Dinamo” că trebuie să plătească suma de 300.000 de euro, ce reprezintă datorii legate de baza de la Săftica. Iar termenul de achitare era 25 iunie.  Pe Negoiţă, nu-l interesa terenul de la Săftica. Din punct de vedere imobiliar, acesta nu avea valoare. Sau, dacă vreţi, raportul calitate-preţ nu era de natură să-l intereseze. Mai ales că atunci când este vorba de cuvântul „preţ” şi Negoiţă, ca şi cei dinaintea lui, făceau râie pe burtă.

Aşa că ibericii trebuiau să scoată urgent din buzunar 300.000 de euro, ca să salveze baza. Suma, să recunoaştem, nu este una formidabilă, pentru unii care vin şi spun că vor să facă performanţă de nivel cel puţin european.

Dar banii nu au venit. Pentru moment, câinii au rămas cu baza, datorită pandemiei de coronavirus. Pentru că Guvernul a decis să-i „ierte” pe datornici. Desigur, asta nu se va întâmpla la infinit. A fost doar o amânare. De Crăciun, banii trebuie achitaţi. Altfel, „Dinamo” rămâne fără baza de la Săftica, în ciuda mariajului cu spaniolii cei promiţători de bunăstare.

Salariile sunt în continuare restante

Una dintre promisiunile pe care le-au făcut spaniolii, atunci, când cu căsătoria, a fost şi aceea că vor plăti la zi jucătorii. Numai că jucătorii aşteaptă şi în ziua de azi plata unor salarii. Fostul atacant al alb-roşiilor, Florentin Petre, comentează: „Dacă le-ai promis ceva băieților și nu te-ai ținut de cuvânt, pe 15 să le dai banii, pe 16 s-ar putea să uite că sunt la Dinamo! Ei sunt profesioniști, trag de ei, dar trebuie plătiți. Contra și-a pus obrazul pentru jucători. A cerut ceva când a venit, altfel nu venea. Nu-și punea obrazul pentru jucători! Pentru că jucătorii ăștia au venit și datorită lui.”

Mai mult, un alt fost mare jucător al lui „Dinamo”, Dănuţ Lupu, face o declaraţie halucinantă: „De ce nu spun că au trei luni și nu au adus un euro la club? De ce nu spun că se roagă de unii și de alții să-i împrumute cu bani? Știu că i-au cerut lui Marica bani împrumut. Te-ai bătut cu pumnii în piept că aduci zece milioane și tu nu ești în stare să plătești două milioane unuia care filmează meciul”.

Spusele lui Dănuţ Lupu au o bază reală. Noii acționari de la Dinamo au început negocieri cu Ciprian Marica pentru a muta birourile clubului, într-una dintre clădirile deținute de fostul atacant. A fost, se pare, de fapt un mod de a-l atrage şi pe Marica în caruselul ţepuirilor. În loc să mute birourile, spaniolii i-au făcut lui Marica o propunere de-a dreptul năucitoare! Aceștia l-au rugat pe Ciprian să îi împrumute cu o sumă mare de bani pentru a putea plăti salariile jucătorilor, cu promisiunea că după prima lună, vor achita atât banii pentru chirie, cât și împrumutul. Cum ar veni, îi vor achita datoria, cu banii lui. Evident, Ciprian Marica nu a căzut în plasă şi nu numai că nu i-a împrumutat cu niciun leu, dar s-a şi arătat extrem de sceptic asupra noului proiect „Dinamo”, condus de Cosmin Contra.

Aşadar, promişii bani nu au venit. De ce să fi făcut atunci spaniolii manevra, care începe să semene tot mai mult a ţeapă, cu achiziţionarea clubului?

Să fi rămas „Dinamo” interesant în continuare, doar pentru că are un complex sportiv în centrul oraşului, vânat de rechinii imobiliari?