Nici morții nu mai pot fi comemorați. Polițiștii în civil vor patrula prin cimitire

Nici morții nu mai pot fi comemorați. Polițiștii în civil vor patrula prin cimitire

În Transilvania, în fiecare an, de 1 noiembrie, cimitirele sunt pline de oamenii care merg să se reculeagă la mormintele celor dragi.

În cadrul măsurilor dure luate de autorități pentru a preveni răspândirea accentuată a epidemiei de coronavirus, administratorii de cimitire au fost deja anunțați să ia măsurile de rigoare. În Transilvania, „Ziua Morților” are loc în data de 1 noiembrie, moment în care zeci de mii de oameni iau merg la cimitire, unde aprind lumânări, la mormintele celor dragi care au răposat.

În decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Cluj se arată că între persoanele care merg la cimitire, și care nu sunt din aceeași familie, trebuie să se păstreze o distanță de doi metri. De asemenea, polițiști în civil se vor asigura ca toate măsurile luate de autorități vor fi respectate. În acest sens, toate persoanele care merg la mormintele celor dragi trebuie să poartă mască de protecție.

Administratorii cimitirelor sunt obligați, sub sancțiunea amenzii, să facă un triaj observațional, în ceea ce privește accesul în cimitir, iar persoanele care prezintă simptome de infecție respiratorie, tuse, strănut, etc.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prefectul de Cluj, Mircea Abrudean, a explicat că oamenii care ajung în cimitire trebuie să păstreze distanța între persoane, de minim doi metri, iar la magazinele bisericești, operatorii economici care au ca obiect de activitate vânzarea de de articole religioase sau flori să nu permită accesul în interior decât la două persoane simultan. ”La activitățile din interiorul cimitirelor și din locațiile unde se organizează slujbe, acolo unde este posibil, se organizează circuite separate de intrare și de ieșire, semnalizate explicit”, se arată în ordinul prefectului de Cluj.

Obiceiuri în funcție de zone

Ziua morților sau luminația este sărbătorită în calendarul romano-catolic în data de 2 noiembrie, a doua zi după Sărbătoarea Tuturor Sfinților. Mai demult ziua morților era reportată pe 3 noiembrie, dacă 2 noiembrie cădea într-o zi de duminică.

În lumea apuseană sărbătorirea luminației începe după vesperele (vecernia) din seara zilei de 1 noiembrie. În această zi creștinii își cinstesc și îngrijesc mormintele celor trecuți la cele veșnice. Credincioșii merg la cimitir, curăță mormintele și le înfrumusețează cu flori și lumânări aprinse, în amintirea celor care i-au însoțit pe drumul vieții.

De asemenea, în funcție de zone, există mai tot felul de obiceiuri. De exemplu, în Cluj, romii încing adevărate petreceri la mormintele celor dragi, unde vin lăutari și de organizează mese copioase. Aceste obiceiuri, mai spune prefectul nu vor fi permise în acest an.