MILLIYET: Războiul dintre SUA şi Rusia privind bazele militare din Siria

MILLIYET: Războiul dintre SUA şi Rusia privind bazele militare din Siria

SUA şi Rusia, care nu-şi pot împărţi nord-estul Siriei, se află în competiţie pentru a instala baze militare în punctele strategice cu scopul de a controla regiunea. În timp ce Statele Unite au început instalarea celei de-a 9-a baze militare în regiunea Deir ez-Zor, demersurile Rusiei pentru a se instala în regiune cu scopul de a construi o nouă bază militară în satul Ayn Divar, în apropierea frontierei cu Turcia, a fost împiedicată de săteni.

Administraţia Statelor Unite, care au preluat controlul asupra câmpurilor petrolifere din nord-estul Siriei, construieşte o nouă bază militară în regiune. SUA construiesc baza militară în oraşul Al Baghuz din privincia Deir ez-Zor, bază ce va fi înzestrată cu arme grele împotriva prezenţei militare din ce în ce mai crescânde a Rusiei şi regimului sirian.

Conform surselor locale, baza militară de la Al Baghuz va fi a 4-a bază militară a SUA din provincia Deir ez-Zor şi a 9-a bază militară din estul Siriei. Într-o primă etapă se construiesc pistele pentru elicoptere necesare aprovizionării cu materiale de construcţie, iar pentru asigurarea securităţii grupări armate ale PKK/DSG (DSG-Forţele Democratice Siriene-n.trad.) au fost instalate în jurul bazei. Adminsitraţia SUA, care se pregăteşte să se retragă din Irak, a transferat de curând o parte din forţele sale armate în nord-estul Siriei.

Rusia deţine 12 baze militare

Ne puteți urmări și pe Google News

Rusia, care sprijină operaţiunile regimului terestru şi aerian, a înfiinţat, pe lângă bazele aeriene şi navale, şi baze militare provizorii. Rusia deţine 12 baze militare în provinciile Damasc, Latakia, Alep Hama şi Idlib. Şi baza militară pe care forţele americane au evacuat-o la părăsirea regiunii, înaintea lansării operaţiunii Izvorul Păcii de către forţele armate turce, este folosită acum de Rusia. (Articol de Namık Durukan)