Deznodământ șoc al alegerilor: Cine ar putea desemna viitorul Președinte al SUA

Deznodământ șoc al alegerilor: Cine ar putea desemna viitorul Președinte al SUA

Este foarte probabil că alegerile prezidențiale din SUA vor fi pe muchie de cuțit. Constituția americană are pentru această eventualitate o soluție-surpriză.

Președinta Democrată a Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a informat oficial conducerea partidului său că rezultatul alegerilor prezidențiale din noiembrie ar putea fi decis de camera inferioară a Congresului.

Camera Reprezentanților ar putea decide cine este viitorul președinte al Statelor Unite dacă nici unul dintre candidați nu obține majoritatea în Colegiul Electoral.

Cu trei săptămâni în urmă, Breitbart afirma că este „aproape sigur” că nici una dintre părți nu va accepta înfrângerea în cazul unui rezultat strâns.

În plus, date fiind „probabilele întârzieri din cauza voturilor prin corespondență, a renumărărilor și a acțiunilor în justiție”, este posibil ca „nici președintele Donald Trump, nici fostul vicepreședinte Joe Biden să nu obțină majoritatea în Colegiul Electoral, până pe 14 decembrie, dată la care electorii trebuie să voteze”.

În acest caz, soarta alegerilor prezidențiale ar urma să fie decisă de Camera Reprezentanților, așa cum stabilește al 12-lea Amendament la Constituția americană.

Această situația nu ar fi una inedită: ea s-a mai întâmplat în 1800 și 1824.

Al 12-lea Amendament stipulează că „dacă nici o persoană nu are o asemenea majoritate (în Colegiul Electoral – n.r.), atunci Camera Reprezentanților alege imediat președintele”.

Cuvântul „imediat” înseamnă că este vorba de Camera Reprezentanților în componența actuală, nu în cea rezultată după alegerile din 3 noiembrie.

În actuala configurație a Camerei, Democrații dețin majoritatea, ceea ce ar putea însemna că există toate șansele pentru ca Joe Biden să fie cel desemnat.

Nu neapărat. Al 12-lea Amendament mai precizează: „la alegerea președintelui, voturile vor fi date de State, reprezentarea fiecărui Stat având un vot”.

Așadar, deși există un număr de 435 de reprezentanți în Cameră, vor fi numai 50 de voturi. Iar un calcul al reprezentanților fiecărui Stat arată că există mai multe delegații cu majoritate Republicană decât delegații cu majoritate Democrată.

Republicanii controlează 26 dintre cele 50 de delegații, Democrații domină 22, Pennsylvania se află la egalitate, iar cadrul delegației din Michigan, scorul este de 7-6 în favoarea Democraților, cel de-al 14 loc fiind ocupat de o independentă.

Nancy Pelosi continuă să spere că Democrații vor avea totuși ultimul cuvânt, și a cerut partidului său să-și concentreze toate resursele pe câștigarea statelor unde Republicanii controlează doar o majoritate mică a locurilor.

Iată ce scria Politico duminică:

„Într-o scrisoare trimisă duminică membrilor Democrați ai Camerei, Pelosi i-a îndemnat să aibă în vedere posibilitatea ca decizia privind cine va fi președintele să fie luată de Cameră atunci când se vor stabili resursele pentru câștigarea locurilor în noiembrie.”

Și publicația americană continuă:

„Aceasta ar putea duce la eforturi mai concertate ale Democraților de a câștiga în state precum Montana și Alaska – fiefuri Republicane, însă unde Democrații s-au dovedit competitivi la nivelul întregului stat. În aceste state, victoriile Democrate ar putea schimba scorul unei delegații întregi printr-o singură victorie surpriză.”

„Constituția afirmă că un candidat trebuie să primească o majoritate a delegațiilor statelor, pentru a câștiga”, a scris Pelosi. „Trebuie să obținem această majoritate a delegațiilor sau să îi împiedicăm pe Republicani să o obțină.”

Trump a făcut și el aluzie la posibilitatea ca viitorul președinte să fie desemnat prin votul Camerei Reprezentanților, în discursul susținut sâmbătă în Pennsylvania.