România pierde sume uriașe printre degete. Statul este neputincios și banii dispar

România pierde sume uriașe printre degete. Statul este neputincios și banii dispar

Bani duși pe Apa Sâmbetei din cauza neputinței autorităților.

Conform unei analize făcute de Comisia Europeană, România pierde anual o treime din banii ce ar trebui să ajungă la buget prin TVA. Sunt mari probleme de încasare al acestei taxe, consecinţa fiind faptul că autoritățile fiscale dificultăţi în îndeplinirea funcţiilor principale, respectiv oferirea de servicii publice. Anunțul a fost făcut în cadrul unui articol scris de Daniel Anghel, Partener, Liderul serviciilor fiscale şi juridice PwC România.

„Bugetul României pierde anual o treime din TVA, arată Comisia Europeană în raportul privind deficitul de încasare al acestei taxe, consecinţa fiind că statul are dificultăţi în îndeplinirea funcţiilor principale, respectiv oferirea de servicii publice. Indicatorul publicat de CE care măsoară diferenţa dintre TVA potenţial de încasat la buget, estimată pe baza tuturor tranzacţiilor din economie şi cea efectiv încasată în conturile trezoreriei statului, este ilustrativ pentru capacitatea de colectare a administraţiei fiscale”, a spus Daniel Anghel, cel care a mai precizat că:

„Deşi România a experimentat de-a lungul timpului multe modificări legislative şi proceduri sperând că va îmbunătăţi nivelul încasărilor, rezultatele se lasă aşteptate. Aceste deficienţe sunt cu atât mai vizibile în ultima vreme, cu cât veniturile bugetare au avut de suferit în contextul crizei COVID-19 şi al majorării cheltuielilor.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform celui care a scris articolul, deficitul bugetului naţional arată că, după primele şapte luni din 2020, statul a cheltuit cu 50 de miliarde de lei mai mult decât a încasat. În aceeaşi perioadă din anul trecut deficitul se afla la valoarea de  18 miliarde de lei.

În vreme ce cheltuielile cu salariile din sectorul public şi pensiile au crescut constant în ultimii ani, ajungând să reprezinte 96,3% din veniturile fiscale şi contribuţiile sociale la buget, colectarea taxelor şi impozitelor a rămas la aceeaşi pondere redusă, în jurul a 26% din PIB, care plasează România pe penultimul loc din UE. În contrapartidă cu majorarea cheltuielilor, administraţia fiscală nu a fost îmbunătățită în aceşti ani prin implementare de sisteme IT, pregătirea personalului sau demararea unor procese de reformă coordonate.

sursa: Agerpres