Ideea lui Băsescu, aplicată în Italia! Vot în plină pandemie pentru modificarea constituției
- Iuliu Vlădescu
- 20 septembrie 2020, 12:45
Italienii sunt chemaţi duminică la vot, în cadrul unui referendum naţional asupra reducerii numărului de parlamentari.
Locuitorii din Italia sunt așteptați la urne, în condiții de pandemie, şi pentru alegeri regionale, inclusiv în regiunea Toscana, bastion al stângii de peste o jumătate de secol, pe care vizează să-l cucerească extrema dreaptă, informează AFP, preluată de Agerpres.
Peste 20 de milioane de italieni din șapte regiuni trebuie să-şi aleagă preşedinţii. În trei dintre ele, o posibilă victorie a dreptei ar fi o lovitură pentru guvernului lui Giuseppe Conte, coaliţie formată în urmă cu un an între Mişcarea 5 Stele (M5S) şi Partidul Democrat (PD, centru-stânga).
În plus, , toţi italienii sunt așteptați să se pronunţe în cadrul unui referendum naţional asupra reducerii numărului de parlamentari, o promisiune electorală a M5S ce ar trebui să se concretizeze. Numărul de parlamentari ar urma să scadă de la 945 la 600.
Italia are al doilea cel mai numeros parlament din Europa, după Regatul Unit (circa 1.400 de parlamentari) şi puţin înaintea Franţei (925 de parlamentari).
Pentru acest prim scrutin organizat după izbucnirea pandemiei, reticenţele alegătorilor mai în vârstă vor influenţa desigur afluenţa la secţiile de vot, ce s-au deschis duminică la orele locale 07:00 şi ar urma să se închidă în această zi la orele locale 23:00, dar şi luni între 07:00 şi 15:00.
Doar 1.820 de alegători, plasaţi în carantină la domiciliu, au cerut să voteze la distanţă. Acesta este şi cazul fostului premier italian Silvio Berlusconi, diagnosticat cu noul tip de coronavirus, dar externat în urmă cu câteva zile din spital.
La Roma, spitalul Spallanzani, instituţie de primă linie în îngrijirea celor bolnavi de COVID-19, va instala un birou de vot în incinta sa. În prezent, spitalul numără 93 de pacienţi cu COVID-19, dintre care doi la terapie intensivă.
Însă frica i-a copleşit deja pe unii observatori şi preşedinţi de secţii de vot, care s-au retras în masă la nivelul întregii ţări. Oraşul Milano a lansat astfel un apel de urgenţă, sâmbătă, pe reţelele sociale, pentru înlocuirea a 100 de preşedinţi de secţii de votare.
O sursă de îngrijorare este aceea că alegătorii vor trebui să-şi coboare masca pentru a fi identificaţi înainte de a depune în urne buletinele de vot.
Sâmbătă, Italia a înregistrat 1.628 de noi cazuri şi 24 de decese în ultimele 24 de ore. În prezent, contagierea se transmite în două treimi dintre cazuri în cadrul familiilor, de la cei mai tineri la cei mai în vârstă. În opinia lui Massimo Galli, medic infecţionist la Milano, aceste alegeri, amânate de mai multe ori, sunt pur şi simplu „o nebunie”.
Coaliţia de dreapta, formată din Liga lui Matteo Salvi (extrema dreaptă), Fratelli d'Italia (FDI) al Giorgiei Meloni (extrema dreaptă) şi Forza Italia (dreapta) lui Silvio Berlusconi, se prezintă unită în toate regiunile. În schimb, coaliţia guvernamentală - PD şi M5S - se prezintă divizată, exceptând în Liguria (nord-vest), unde a fost găsit un candidat comun.