MED7 îl sperie pe Erdogan? Grecia și Cipru au un aliat forte în confruntarea cu Turcia

MED7 îl sperie pe Erdogan? Grecia și Cipru au un aliat forte în confruntarea cu Turcia

Summit-ul MED7 a avut loc la acest final de săptămână la Ajaccio, în Corsica, unde invitatul-surpriză a fost președintele Franței.

Grupul UE Med, cunoscut pe scară largă sub numele de MED7, s-a întâlnit la Ajaccio, Corsica sâmbătă, 10 septembrie. Alianța este formată din șapte țări mediteraneene care sunt state membre ale Uniunii Europene, și anume Cipru, Franța, Grecia, Italia, Malta, Portugalia, și Spania.

Cele mai critice chestiuni de pe ordinea de zi a reuniunii au fost evoluțiile actuale din Mediterana, predominant Criza migranților și acțiunile unilaterale ale Turciei împotriva Greciei și Ciprului, informează insideover.com.

Franța, Grecia și Cipru, aliate împotriva Turciei

Ne puteți urmări și pe Google News

Președintele francez Emmanuel Macron, gazda oficială a reuniunii, a fost cel care a deschis conferința de presă comună a celor șapte lideri. Macron a vorbit inițial despre problema îngrijorătoare a fluxurilor necontrolate de migranți din Libia, afirmând că problema ar trebui tratată imediat.

Președintele francez a profitat de ocazie și a atacat Turcia, subliniind că Ankara ar trebui să adere la acordul Turcia-UE din 2016 cu privire la criza refugiaților și să nu mai acționeze unilateral. El a subliniat, de asemenea, importanța necesității unui respect absolut față de embargoul asupra armelor asupra Libiei, comentând că au existat unele discrepanțe din partea Europei până acum, criticând indirect poziția Germaniei.

Macron a avertizat Turcia

În ceea ce privește tensiunile din Mediterana de Est, Macron a folosit un limbaj clar și decisiv, oferind un mesaj neechivoc de solidaritate către Grecia și Cipru și vorbind despre foraje ilegale și provocări unilaterale din partea turcească. El a declarat că Europa caută un dialog de bună-credință, dar reacțiile turcești de până acum fac această inițiativă destul de dificilă.

Președintele francez a concluzionat că un efort european coordonat este considerat necesar pentru alte aspecte critice de pe teritoriul mediteranean, cum ar fi Libanul și Siria.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis l-a urmat pe Emmanuel Macron. Mitsotakis și-a deschis discursul cu evenimentele recente din tabăra Moria din insula greacă Lesbos. Premierul grec a mulțumit celorlalte țări europene pentru sprijinul lor esențial în această criză în curs de dezvoltare și a subliniat că provocările imigrației sunt tratate corect ca o problemă europeană comună.

După examinarea declarațiilor celor șapte lideri, înțelegem că MED7 ar putea conveni cu ușurință asupra unei politici reciproce față de problema comună a fluxurilor de migranți, dar în cazul Mediteranei de Paște și în disputa greacă, cipriotă și turcă lucrurile sunt diferite . Pe de o parte, Cipru, Franța și Grecia adoptă o atitudine directă, parând gata să facă față provocărilor turcești, în timp ce ceilalți patru lideri au ales o atitudine mult mai moderată.