Pericolul China. Washington vrea o alianță politico-militară în regiunea indo-pacifică

Pericolul China. Washington vrea o alianță politico-militară în regiunea indo-pacifică

Dacă, de când se află la Casa Albă, președintele Trump nu și-a cruțat criticile față de NATO (o organizație „învechită”) și față de unii membri ai Alianței, începând cu Germania, Pentagonul se inspiră din NATO pentru a crea o alianță politico-militară pentru Indo-Pacific. Și asta pentru a contracara China.

În ultimele zile, secretarul american al Apărării SUA, Mark Esper, a promovat conceptul de „regiune în rețea”, cu ideea de a încuraja țările care au aceleași păreri să „lucreze împreună”.

„Este vorba despre reunirea țărilor care, cu interese comune, sunt gata să angajeze resurse pentru a lucra împreună”, a declarat David Helvey, secretar adjunct al apărării pentru regiunea indo-pacificică.

Altfel spus, o structură similară cu cea a NATO.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu excepția faptului că, în prezent, o astfel de structură nu există în regiunea Indo-Pacific (cu excepția, probabil, a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, care reunește Rusia și mai multe țări din Asia Centrală).

Iar Statele Unite au stabilit doar alianțe bilaterale „bazate pe tratate și un set de parteneriate”, notează Pentagonul.

Prin urmare, conceptul de „regiune în rețea” ar fi inspirat de NATO, pentru a promova interoperabilitatea și integrarea între statele din zona indo-pacific care ar fi interesate.

„Cheia este de a reuni un set de aliați și parteneri care împărtășesc aceleași idei și au valori comune pentru a susține principiul unei regiuni indo-pacifică liberă și deschisă, a insistat  Helvey.