De ce nu e bine să-i chemi pe nemți la petreceri. Cum au stricat un meci de retragere

De ce nu e bine să-i chemi pe nemți la petreceri. Cum au stricat un meci de retragere

Un eveniment a devenit un fiasco, pentru că bavarezii de la Bayern l-au luat prea în serios.

Cel mai șocant rezultat din fotbalul mare al ultimilor ani a fost, fără dubii, victoria obținută de Bayern Munchen în fața Barcelonei (scor 8-2), în sferturile de finală ale Ligii Campionilor. Bavarezii i-au masacrat pe catalani și aveau să câștige competiția, după ce au trecut în semifinale de Olympique Lyon (scor 3-0) și în ultimul act de PSG (scor 1-0).

Victoria împotriva catalanilor a surprins prin proporțiile scorului. A fost un dezastru fără precedent pentru Barcelona, care nu va putea să steargă vreodată umilința. Unda de șoc a fost totală pentru gruparea „roș-albastră”, acolo unde tensiunea a devenit uriașă.

Dar Bayern și nemții în general nu sunt la prima ispravă de acest gen. Există o teorie în fotbal care spune că germanii joacă la aceeași intensitate din primul până în ultimul minut și de multe ori s-a dovedit că nu vor să reducă motoarele.

Ne puteți urmări și pe Google News

Există un episod celebru în fotbal, proverbial pentru modul în care abordează nemții „Sportul Rege”. În 1978, la vârsta de 31 de ani, Johan Cruyff a decis să se retragă de pe teren. Marele olandez făcuse carieră la Ajax Amsterdam (1964-1973) și la FC Barcelona (1973-1978). Pentru naționala batavă jucase în intervalul 1966-1977. Fusese un jucător uriaș, așa că mijlocașului ofensiv i-au fost organizare două partide de retragere.

Mai întâi, FC Barcelona a jucat pe „Camp Nou” cu Ajax Amsterdam, și a fost învinsă cu 1-3 de olandezi. Scorul era mai puțin important, lumea venise să-l vadă pentru ultima dată pe Cruyff. Apoi, oficialii de la Ajax au organizat un meci de adio contra celor de la Bayern Munchen. Nemții au luat prea în serios evenimentul și și-au amintit de rivalitatea pe care o aveau în acei ani ‘70 cu Ajax și naționala Olandei. Au câștigat cu 8-0 și i-au stricat evenimentul lui Cruyff. „Nu e tocmai genul de rămas-bun pe care dorești să ți-l iei”, spunea regretatul fotbalist despre acel amical.