Jelim peste 800.000 de morți. Lumea, în fața unei epidemii care nu se mai termină

Jelim peste 800.000 de morți. Lumea, în fața unei epidemii care nu se mai termină

O cifră intolerabil de mare, la ora când omenirea dispune, mai mult ca oricând, de cele mai avansate tehnologii, dar și la ora când există 25 de milioane de cazuri confirmate de infecții cu coronavirusul SARS-CoV-2.

În urmă cu doar șase luni, lumea privea cu neîncredere la vecinii Chinei, Italia a început să-și închidă orașele, iar directorul Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a admis, din vârful buzelor, că  lumea ar trebui să le pregătească „pentru o posibilă pandemie” .

„Posibila pandemie” a fost mai mult decât confirmată, iar lumea jeleste peste 800.000 de morți iar 25 de milioane de cazuri confirmate de infecție cu coronavirusul Sars-CoV-2 sunt statistici terifiante.

Dar aceste cifre nu sunt decât o reflectare palidă a realității, deoarece testele au fost rezervate multă vreme pentru cazuri grave și anumite țări întâmpină greutăți să identifice o imagine reală a situației de pe teritoriul lor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Descoperit în decembrie 2019 în inima Chinei, SARS-CoV-2 a „vizitat” până acum  210 țări și teritorii. Pe harta întreținută la zi de Universitatea Johns-Hopkins, chiar Groenlanda prezintă un punct roșu mic, cu 14 cazuri. Singura care a scăpat de urgie este Antarctica. Este simplu: acolo unde sunt oameni, există și Covid.

Și situația continuă să se deterioreze, dând naștere la temeri ale unui al doilea val , care au motivat, în unele cazuri, o reluare a măsurilor restrictive.

În Europa, îngrijorarea crește treptat. În Italia, care a suferit în special în luna martie, circulația virusului este din nou în creștere, deși ministrul Sănătății, Roberto Speranza, a dat asigurări, duminică, că situația rămâne sub control.

Germania, care tocmai a clasificat Île-de-France și Provența-Alpi-Coasta de Azur în zone de risc , vede, de asemenea, numărul de noi contaminări crescând, în special, explică autoritățile, de la la întoarcerea turiștilor germani plecați în vacanță în regiuni afectate.

Seul, care a reușit să stăpânească primul val epidemic fără a recurge la arma masivă a izolării, a înregistrat cea mai mare creștere de la începutul lunii martie a numărului de noi infecții,  cu 397 de cazuri noi.

„Suntem la un pas de o epidemie națională” , a declarat directorul Centrelor coreene pentru controlul și prevenirea bolilor (KCDC) Jung Eun-kyeong.