Pensionare la o vârstă mai mică. Cine va putea beneficia de schimbarea legii
- Mihnea Talau
- 20 august 2020, 18:29
Camera Deputaților a votat un proiect de lege potrivit căruia care se va extinde lista localităților intens poluate ale căror locuitori vor putea ieși mai rapid la pensie
Sunt păstrate aceleași condiții, ca până acum, pentru cei care vor putea beneficia de acest avantaj, singura noutate fiind extinderea listei localităților. De asemenea, pentru a justifica măsura (mai ales din punct de vedere constituțional), prevederea a modificat și lista cu activitățile specifice care au determinat poluarea.
În esență, proiectul de lege a fost adoptat miercuri de Parlament și mai trebuie să fie promulgat de președintele țării și să apară în Monitorul Oficial, pentru a se aplica (modificând, astfel, Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice).
În concret, noile localități ale căror locuitori vor putea să iasă mai repede la pensie (pe lângă cele pentru care, la acest moment este posibilă această derogare), prin reducerea vârstei standard cu doi ani, vor fi:
Călărași; Abrud; Baia de Arieş; Lupșa; Roşia Montană; Slobozia din judeţul Ialomiţa; localităţile Iacobeni şi Vatra Dornei din judeţul Suceava; localităţile Margina, Nădrag şi Tomeşti din judeţul Timiş; Berbeşti, din judeţul Vâlcea.
În rest, cum spuneam și mai sus, condițiile aplicabile pentru ca persoanele din aceste localități să iasă mai rapid la pensie vor fi aceleași ca cele ce îi vizează pe cei care beneficiază deja de măsură, în temeiul Legii nr. 263/2010:
persoanele respective să fi locuit pe o rază de cel mult 8 km în jurul localităților pentru care se aplică măsura;
persoanele respective să fi locuit cel puțin 30 de ani în acea arie.
De asemenea, este păstrată prevederea din Legea nr. 263/2010 care stabilește că, în cazul reducerii vârstei de pensionare de mai sus, nu se vor aplica penalizările ce, în mod normal, se aplică în situația pensiei anticipate parțiale (fiind vorba de o astfel de pensionare, în cazul descris anterior).
Mai exact, pentru pensionarea anticipată parțială, se aplică o scădere procentuală a cuantumului pensiei pentru persoanele care ies la pensie în asemenea condiții (conform Legii nr. 263/2010).
În concret, scăderea respectivă produce efecte în funcție de perioada de cotizare efectiv realizată, peste stagiul standard complet de cotizare (cu cât este depășit mai mult stagiul de cotizare, cu atât diminuarea procentuală este mai mică). Mai multe informații despre obținerea pensiei anticipate parțial pot fi găsite aici.
Notă: vârsta standard de pensionare se referă la vârsta minimă pe care trebuie să o aibă o persoană pentru a se retrage din activitate și să primească pensie, în timp ce stagiul de cotizare se referă la perioada efectivă de lucru, în care persoana în cauză a contribuit la sistemul de asigurări de stat.
O altă modificare adusă de proiectul de lege ce a trecut de Parlament este extinderea activităților poluante indicate expres în prevederea ce conține măsura scăderii vârstei standard de pensionare. Sunt introduse următoarele activități:
extracţia şi prepararea minereurilor de uraniu; cianuri.
Acest lucru nu are un impact direct asupra beneficiarilor măsurii, întrucât, astfel cum am arătat, condiția fundamentală pentru potențialii beneficiari este să fi locuit în acele locuri, nelimitând accesul la beneficiul în cauză după locul de muncă și industria în care au activat.
Constituțional, însă, o astfel de măsură trebuie justificată obiectiv, pentru că ea aplică diferențiat anumite prevederi legale referitoare la condițiile de pensionare. Dacă o justificare obiectivă nu ar fi existat (în cazul de față, justificarea este activitatea poluantă), atunci ar fi fost vorba de o discriminare, iar măsura ar fi fost neconstituțională, consemnează avocatnet.ro.