Ce se ascunde în spatele declarației pe propria răspundere. Un fost ministru a explodat
- Lucian Ionescu
- 20 august 2020, 13:48
Printr-un ordin al Ministerului Sănătății, părinții sunt obligați să semneze o declarație pe proprie răspundere „la începutul fiecărui ciclu de prezența fizică în spațiul școlar".
Despre acest lucru, profesorul Mircea Miclea consideră „aberantă” ideea Ministerului Sănătății.
Prin declarația pe propria răspundere completată de părinți la începutul anului școlar și la începutul fiecărui ciclu de prezența în școală, părinții trebuie să spună dacă elevul:
* nu a avut nicio problemă de sănătate
* a avut o problemă de sănătate, motiv pentru care a necesitat consult medical.
„Tot ce s-au gândit să facă autoritățile a fost să arunce toată responsabilitatea pe spinarea părintelui”, a spus fostul ministru al Educației după ce Ministerul Sănătății a lansat scenariile pentru începerea școlii.
De asemenea, Mircea Miclea susține că guvernul nu s-a gândit să-i ajute pe copii să recupereze materia pierdută anul trecut și nici să înceapă școala mai devreme pentru a avea o „rezervă de timp” în cazul în care se va înregistra un nou vârf în criza sanitară.
„Eu cred că asumarea responsabilității trebuie să fie făcută în primul rând din partea atuorităților. Văd că guvernul susține că părintele trebuie să semneze o declarație pe proprie răspundere și această cerință nu e simetrică: adică directorul școlii sau inspectorul nu semnează o declarație pe proprie răspundere prin care să-și asume responsabilitatea pentru ce se întâmplă cu elevul la școală. Văd că autoritățile se derobează de responsabilități: le lasă la nivelul părinților sau al școli. Dacă părinții nu semnează acea declarație pe proprie răspundere copilul nu va putea merge la școală, ceea ce este aberant.
Toți copiii au dreptul să meargă la școală. În Declarația pe care o propun autoritățile sunt tot felul de lucruri care sunt imposibil de satisfăcut. De pildă, e o cerință acolo prin care se spune că părintele își asumă pe propria răspundere, că fiul sau fiica sa nu s-au întâlnit cu cineva care are Covid-19. De unde să știe părintele acest lucru?
Poate că a fost la magazine și acolo era cineva infectat, poate că la școală este cineva care are Covid-19 sau pe stradă. Dacă tu, stat, îl pui pe părinte să semneze o astfel de hârtie înseamnă că arunci toată responsabilitatea pe umerii părinților, care nu pot să satisfacă astfel de cerințe. Vedem că autoritățile sunt incapabile să aibă un scenariu clar de începere a școlii.”, a susținut Miclea, potrivit flux24.ro