Oamenii de știință o confirmă! Scenariile SF ar putea deveni realitate. Te încumeți??

Oamenii de știință o confirmă! Scenariile SF ar putea deveni realitate. Te încumeți?? sursa foto. EVZ

Oamenii de știință susțin că orașe întregi ar putea fi construite pe Lună sau Marte, la adăpsotul tuburilor de lavă.

Aceste sisteme de caverne subterane sunt locuri ideale pentru construcţia taberelor permanente, pentru că sunt ferite de puternicele radiaţii solare de la suprafaţă.

Un tub de lavă este un tunel săpat de un torent de magmă în drumul său spre suprafaţă, în timpul unei explozii vulcanice. Cercetătorii speculează încă din anii '60 că astfel de tuburi de lavă există şi pe Marte şi pe Lună, iar în ultimii ani sondele orbitale au transmis numeroase imagini de pe Marte şi Lună în care se vede că aceste coridoare subterane săpate de magmă sunt foarte numeroase. În cadrul unui nou studiu publicat la 20 iulie în revista Earth-Science Reviews, cercetătorii susţin că a venit timpul ca aceste structuri să fie explorate.

„Cele mai mari tuburi de lavă de pe Pământ au diametrul de aproximativ 40 de metri. Sunt deci similare unui tunel de cale ferată foarte mare”, explică unul dintre autorii acestui studiu, Riccardo Pozzobon, geolog la Universitatea din Padova (Italia).

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu siguranţă că un astfel de spaţiu, chiar şi pe Pământ, este suficient de mare pentru a fi amenajat într-un adăpost. Pe Marte, tuburile de lavă ajung la diametre de până la 400 de metri. Cele de pe Lună sunt însă şi mai mari, cu diametre ce variază între 500 şi 900 de metri. Un tub de lavă de pe Lună poate adăposti cu uşurinţă un mic oraş, conform lui Pozzobon.

Diferenţele de scară dintre aceste tuburi extraterestre şi cele de pe Pământ sunt rezultatul gravitaţiei mult mai slabe pe Marte şi în special pe Lună, precum şi al diferenţelor în modurile în care se comportă vulcanii pe aceste corpuri prin comparaţie cu vulcanii tereştri.

Pentru a estima dimensiunile tuburilor de lavă de pe Marte şi Lună, cercetătorii au adunat imagini 3D ale tuburilor de lavă de pe Pământ, atât ale celor prăbuşite cât şi a celor care s-au păstrat intacte. Apoi, au adunat imaginile obţinute de pe orbită ale tuburilor de lavă prăbuşite de pe Marte şi Lună şi au făcut supoziţii asupra dimensiunilor tuburilor de lavă intacte, pornind de la raportul de mărime dintre tuburile intacte şi cele prăbuşite de pe Pământ.

Tuburile de lavă reprezintă adăposturi naturale foarte utile din mai multe motive, în afara protecţiei faţă de radiaţii, ele oferă protecţie şi în faţa impacturilor cu meteoriţi, mult mai frecvente şi mai violente pe Marte sau Lună decât pe Pământ, pentru că aceste corpuri nu au o atmosferă care să le protejeze. De asemenea, în aceste tuburi de lavă ar putea să se găsească substanţe utile, cum ar fi apă îngheţată sau substanţe volatile din care se poate obţine combustibil.