Eu am ”sindromul Stendhal”, domniile voastre îl aveți? HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Eu am ”sindromul Stendhal”, domniile voastre îl aveți? HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Anumite trăiri nu-ţi dau pace. Evenimentele, situaţiile şi emoţiile tale sunt alternative şi o să-ţi faci un titlu de glorie ca să comunici tuturor celor din jur simţămintele tale profunde!

6 august

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News

 

 

Eu am ”sindromul Stendhal”, domniile voastre îl aveți? HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

 

Pe 6 august s-au născut Alexander Fleming, Lucille Ball, Robert Michum, Cezar Ivănescu, Dan Grigore, Liviu Glodeanu, Ileana Berlogea, Cik Damadian.

În calendarul creştin-ortodox, pe 6 august, este o sărbătoare cu roşu şi cruce roşie: Schimbarea la Faţă a Domnului. Dezlegare la peşte.

Ziua de 6 august este Pobrejenie sau Obrejenie, prilej de înalta magie populara şi de obiceiuri astăzi uitate. Denumirea este, evident, de proveniență slavă, nu se mai ştie cum suna în geto-dacică. Poate "barză"?!!

Se spune că apele se răcesc şi frunzele se îngălbenesc începând cu 6 august. Se mai spune că cei care nu se împacă la această dată vor rămâne certaţi încă un an. Aviz tuturor!

Obrejenie "ceartă" se pare, din slavonă, aduce certarea celor nescultători, ocărârea lor pentru un an de zile. Un fel de blestem domestic, ţărănesc.

Dacii aveau un obicei - cam ciudat. În noaptea acestei zile se duceau la marginea pădurii şi spuneau, de mai multe ori, printr-o tigvă de lup, numele duşmanilor. Se credea că Lupul Şchiop este pe acolo şi craniul de lup avea rolul de a traduce spusele în limba lupilor. Iar, se ştie că Lupul cel Şchiop este Executorul, cel care pedepseşte prin excelenţă!

Complicat, dar a spus cineva că dacii erau simplii?

Tot de la ei este obiceiul ca în acestă zi să se ia o crăcuţă cu şapte prune şi împreună cu câteva alune adunate de fete frumoase, nudiste, se pune totul la loc ascuns. Se crede că este de leac şi aduce sănătate.

Mai este un ritual vechi de adunare a plantelor de leac, se mai ştie în unele părţi. Pentru că de la această dată toate buruienile şi florile "dau înapoi" şi se vestejesc.

Se spune, focloric, că astăzi pleacă spre sud berzele purtând rîndunelele pe spate. Cum Boeing 747 combo ducea naveta spaţială! De aceea, dacii au tras concluzia, de la berze, nu de la Boeing, că nu este bine să se plece astăzi în drumeţie lungă, pentru că te rătăceşti şi nu mai ştii drumul de întoarcere!

Dar, cine este îndrăgostit, trebuie să se uite lung după berze, ca să-i ducă dorul unde trebuie!

Peste toată acestă aglomeraţie tradiţională creştinismul a suprapus Schimbarea la Faţă a Domnului pe muntele Tabor. S-a arătat lumii în splendoarea Ființei de Lumină. Aşa cum această zi are două feţe, ca Ianus, una spre vară, alta spre toamnă!