Număr impresionant de militari americani găzduiți în Polonia

Număr impresionant de militari americani găzduiți în Polonia sursa foto: EVZ

Statele Unite vor trimite, prin rotație, până la 5.500 de militari în Polonia, grație unui acord încheiat cu Varșovia cu privire la statutul lor în țară, a declarat, luni, Pentagonul, confirmând un anunț al ministrului polonez al Apărării.

Statele Unite și Polonia au încheiat negocierile cu privire la un acord de cooperare în domeniul apărării care definește „cadrul legal, infrastructura și împărțirea echitabilă a sarcinilor”, a declarat ministrul american al Apărării, Mark Esper.

Acest acord „va face posibilă creșterea prezenței militare prin rotații cu aproximativ 1000 de oameni”, a adăugat el, subliniind că aceste trupe „vor fi adăugate celor 4.500 de soldați americani deja dislocați prin rotații în Polonia”.

Soldații nu vor contonați în permanență și, prin urmare, nu vor fi însoțiți de familiile lor, ceea ce ar fi presupus infrastructuri mai complexe, în special în ceea ce privește sănătatea și educația și, prin urmare, locurile de muncă pentru populațiile locale.

Ne puteți urmări și pe Google News

În 1997, NATO a promis Rusiei să nu-și  stabilească baze permanente în fostul bloc din estul Europei. Dar Statele Unite consideră că anexarea Crimeei de către Moscova și conflictul continuu din Ucraina le-au eliberat de această promisiune.

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a anunțat vineri că „cel puțin o mie de noi soldați ” vor fi dislocați în Polonia.

Mark Esper a anunțat, săptămâna trecută, retragerea a aproximativ 12.000 de soldați americani din Germania, prezentând proiectul ca fiind necesar din punct de vedere strategic, pentru a fi contrazis imediat de președintele Donald Trump, care a spus că este gata să inverseze decizia dacă Germania își va achita contribuțiile financiare față de NATO.

Liderul de la Casa Albă și-a înmulțit, în ultima perioadă, criticile la adresa Berlinului și a cancelarului Angela Merkel, considerând că Germania lasă pe umerii Statelor Unite „să o apere de Rusia”, în timp ce semnează proiecte gaziere „înrobitoare” cu Moscova.

Până în 2035, Polonia vrea să cheltuiască pentru apărare, ca parte a planului său de modernizare, până la aproximativ 133 miliarde de dolari pentru achiziționarea de armamente și echipamente noi, cu precădere din Statele Unite.

Timp de mai bine de trei ani, Varșovia a cheltuit aproximativ 10 miliarde de dolari pentru a achiziționa arme americane.