Un specialist român oferă soluția care omoară virusul ucigaș. Tratamentul pe bază de anticorpi

Un specialist român oferă soluția care omoară virusul ucigaș. Tratamentul pe bază de anticorpi

Profesorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul României la OMS, a afirmat că trebuie să se găsească formule terapeutice care să se dovedească eficiente în lupta cu COVID-19.

Potrivit profesorului Rafila aceste formule trebuie să fie accesibile pentru toată lumea și mai ales să poată fi administrate cât mai devreme în boală.

„Identificarea persoanelor care au făcut seroconversie, adică au anticorpi, este o primă etapă. După aceea ne gândim cât durează această seroconversie, cât timp ai anticorpi. Și aici sunt mai multe teorii, care nu se referă doar la anticorpi în sine, la prezența anticorpilor, ci și la prezența celulelor pe care le numim „cu memorie”, adică celule care dacă vin în contact din nou cu acel virus generează un răspuns imun protector de natură umorală, adică anticorpi, sau chiar de natură celulară, un alt tip de mecanism”, a explicat profesorul Rafila.

„Dar este foarte important că există aceste cercetări și sunt speranțe destul de mari, care se corelează și cu producerea de vaccin, pentru că vaccinul tot așa, acționează pe aceste mecanisme imune care duc la apariția unei protecții, care încă nu știm cât de lungă este, pentru că nici nu cunoaștem boala decât de 6-7 luni”, a adăugat el vorbind despre imunizarea persoanelor care se îmbolnăvesc de COVID.

Ne puteți urmări și pe Google News

Profesorul Rafila este optimist că se va găsi un tratament pe bază de anticorpi.

„Speranța că vom găsi inclusiv o terapie utilizând așa-numiții anticorpi monoclonali, adică anticorpi direcționați specific, sintetizați în laborator și direcționați exact împotriva acestui virus corona, există. Sunt laboratoare din Olanda, Israel și Statele Unite care fabrică astfel de anticorpi și sunt rezultate promițătoare”, a declarat medicul.

O variantă de tratament pe care medicul Rafila o crede mai realist este terapia cu plasmă.

Terapia cu transfer de plasmă este folosită în câteva locuri ca o cercetare mai degrabă, însă ea este recomandată inclusiv în ultima versiune a ghidului de tratament realizată de Comisia de boli infecțioase a Ministerului Sănătății.

De asemenea, profesorul susține că medicamentul Remdesivir este un medicament considerat eficient în tratarea cazurilor grave, ale cărui costuri sunt însă foarte ridicate.

„Trebuie să putem să administrăm formule terapeutice care se dovedesc eficiente cât mai devreme în boală, nu cât mai târziu, pentru că ați văzut, probabil, tratamentul cu Remdesivir este rezervat formelor grave, or dacă am putea să tratăm de la început - și la un cost care să fie acceptabil din punct de vedere al posibilităților - pacienții cu forme ușoare, atunci n-am mai ajunge la formele complicate. Lucrul ăsta e valabil pentru mai multe formule terapeutice și din păcate, formulele care-și dovedesc eficiența sunt limitate, adică nu există pentru toată lumea și atunci păstrăm pentru cazurile grave”, a arătat profesorul Rafila.

„Important este să găsim formula terapeutică - și cred că asta o să fie mai degrabă o posiblitate înainte de apariția vaccinului: să avem medicamente accesibile , eficace și care să fie administrate de la început, încât mortalitatea să se reducă foarte mult și implicit și teama oamenilor legată de această infecție”, a conchis el, potrivit digi24.ro