Dezastru pe plajele sălbatice din Delta Dunării, găsit de inspectorii ecologi. Reacția turiștilor: „Lăsați vrăjeala!”

Dezastru pe plajele sălbatice din Delta Dunării, găsit de inspectorii ecologi. Reacția turiștilor: „Lăsați vrăjeala!”

Aproape 20.000 de turiști au ocupat, în ultimele zile, plajele sălbatice din zona Vadu-Corbu-Midia, dar și din nord, încălcând legea și regulile specifice de vizitare a unei zone costiere aflată în Rezervația Biosferei Delta Dunării, inspectorii ecologi aplicând amenzi de aproape 40.000 de lei.

Cu toate semnalele trase de inspectorii ecologi ai Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), pe plajele sălbatice Vadu-Corbu-Midia au fost cu 500% mai mulți turiști decât în aceeași perioadă a anului trecut. Inspectorii ecologi ai Deltei,  în colaborare cu echipe de control ale Ministerului de Interne, au organizat acțiuni de monitorizare și control pe plajele de la Vadu, Corbu și Midia.

Astfel, în ultimele trei zile, pe cele trei plaje au fost peste 20.000 de turiști și aproape 4000 de autovehicule, rulote, autourisme. Pentru neregulile constatate, au fost aplicate un număr de 50 de sancțiuni, cele mai multe pentru campare ilegală,  accesul cu autovehiculele pe plajă, în valoare totală de 13.000 lei. Au fost găsite cantități uriașe de gunoaie aruncate în vegetația protejată a Rezervației.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Motivația dorinței de petrecere a timpului liber în zone naturale, unde se presupune că distanțarea fizică se poate menține, nu justifică sub nici o formă un comportament agresiv față de o arie naturală protejată, o lipsă de respect pentru cei care veghează la protejarea acestor ultime zone sălbatice costiere din țara noastră”, explică, pe Facebook, ARBDD, într-o postare numită „Dezastru pe plajele Vadu-Corbu”.

   

Din evaluarea efectuată de reprezentanții ARBDD, „s-a constatat că activitatea intensă de pe plajele sălbatice produce pagube importante habitatelor naturale. Zonele pe care sunt parcate autovehiculele sunt habitate Natura 2000 cu o valoare conservativă foarte mare, precum 2110 Dune mobile embrionare și 2130 Dune fixate de coastă cu vegetație erbacee ("dune gri") care necesită o atenție specială”.