După blocarea proiectului South Stream - cu gaz rusesc - care încalcă reglementările europene, Bulgaria, nu singură, desigur, a încercat de această dată altă strategie.
Rusia a construit două fire de gazoducte spre Turcia, unul pentru consum intern în Turcia şi unul pentru Europa. Bulgaria ar prelua gazul din acest al doilea fir care, conform planului, ar urma să traverseze țara într-o conductă de aproape 500 de kilomteri, ar urma să fie dus în Serbia și apoi poate chiar în Ungaria. Pentru mai multă putere de convingere, acest gazoduct era botezat Balkan Stream.
Reuters a anunțat, cu câteva zile în urmă, că Bulgartransgaz, operatorul rețelelor de transport de gaze naturale din Bulgaria, a anunțat că a primit 10 oferte de la bănci dispuse să îi împrumute 542 de milioane de euro, pe șase ani, și să ajute astfel compania să construiască o prelungire a gazoductului TurkStream. Între timp, însă, situația s-ar putea să se fi schimbat.
Bulgaria a fost prinsă într-o capcană a gazelor. Cel mai mare proiect în acest sector al lui Boiko Borisov, gazoductul de tranzit Balkan Stream, care este de fapt un tronson al gazoductului TurkStream, va putea fi blocat în urma sancţiunilor americane.
Sofia afirmă că tubul între Turcia și Serbia face parte din rețeaua internă de gazoducte și nu este un proiect al Gazpromului. Prin el vor putea fi tranzitate și gaze lichefiate americane de la viitorul terminal Alexandroupolis, ceea ce va contribui la diversificarea livrărilor în regiune.
Secretarul de stat Mike Pompeo a anunțat, însă, că NordStream2 şi TurkStream vor intra pe lista proiectelor sancționate. Este un avertisment clar la adresa consorțiului saudit Arkad, principalul constructor al tronsonului bulgăresc. Va putea fi sancţionată și compania de stat Bulgartransgaz, investitor al proiectului.
Statele Unite acuză Moscova că foloseşte gazoductele pentru a întări dependența Uniunii de livrările energetice și de a izola Ucraina.
Numai câteva ore înainte de discursul secretarului de stat, informația despre viitoarele sancțiuni a apărut în câteva medii sofiote, care au anunțat că tema a fost discutată în cadrul unei întâlniri a lui Borisov cu ambasadoarea americană, Herro Mustafa.
A urmat o dezminţire din partea viceprim-ministrului Tomislav Doncev.
Rusia a definit sancțiunile drept concurență neloială și presiuni politice. Bruxellesul a anunțat că nu poate accepta sancţiunile împotriva unor companii care respectă legislația europeane.
Noile regulamente sunt clare și se aplică în privința tuturor gazoductelor. În cadrul Consiliului European, Borisov va căuta sprijin, în primul rând, din partea cancelarului german Merkel şi a premierului ungar Orbán, informează cotidianul ''Dnevnik''.
Germania este puternic afectată din cauza NordStream2, iar Ungaria așteaptă gaze de la TurkStream. Borisov, care demonstrează relații bune și cu Putin și cu Trump, de data aceasta este prins la mijloc cu o investiție de aproape 1,1 miliarde euro, ce va putea deveni inutilă. Din tranzitarea a 15,75 de miliarde metri cubi de gaze pe an, până la frontiera cu Serbia, Bulgaria urma să încaseze 200 de milioane de euro