NASA amână cu un an lansarea telescopului James Webb în valoare de 9 miliarde de dolari

NASA amână cu un an lansarea telescopului James Webb în valoare de 9 miliarde de dolari

Așa cum se anticipa încă de luna trecută, NASA a anunțat oficial că urmează să amâne, până în toamna lui 2021, lansarea în spațiu a telescopului său James Webb de ultimă generație, în care a investit până acum suma de 8,8 miliarde de dolari, scrie Jamie Carter, Senior Contributor al revistei americane Forbes, pentru ediția sa globală.

Este o întârziere de 7 luni până la data anunțată inițial pentru lansare, martie 2021. Telescopul spatial James Wess (JSWT sau mai simplu Webb) s-a confruntat până acum cu o serie de amânări succesive ale lansării sale oficiale în spațiu, scuza de această dată fiind însă una cât se poate de serioasă, pandemia de coronavirus.

Spre deosebire de predecesorii săi, telescopul Hubble și telescopul Spitzer, Webb nu va orbita Pământul, ci va fi plasat pe orbita Soarelui, la o distanță, poate inimaginabilă acum ceva vreme, de 1,5 milioane de kilometri de Planeta Albastră.

Webb urmează să fie lansat în spațiu din interiorul unei rachete tip Arianespace la Centrul Spaţial Kourou, din Guyana Franceză. La începutul anului 2021, telescopul va fi pliat „în stil origami” în vederea transportului către situl de lansare desemnat și va fi montat în interiorul unui complex dispozitiv de propulsare în spațiu cu protecție tip Ariane 5, a explicat NASA.

Conform specialiștilor, telescopul este cel mai ambițios și complex dispozitiv spațial construit vreodată. În cadrul unei misiuni inițiale care va dura 10 ani, el va explora în detaliu sistemul solar, va fotografia primele galaxiii ale acestuia, va descrie exoplanetele și va cerceta misterele originii Universului de la nivelul acestui areal cosmic.

În momentul de față, Webb este încă în perioada de testare în Redondo Beach, California, de către concernul aeospațial Northrop Gruman, al treilea furnizor militar al Pentagonului și unul dintre liderii mondiali producători de armament. Ca urmare a crizei mondiale, și gigantul american s-a confruntat cu reduceri de personal, lucru în ture și precauții sporite de securitate.

În ciuda întârzierii, NASA insistă că operațiunile finale nu vor duce la depășirea bugetului total de 8,8 miliarde de dolari implicat în finalizarea ambițiosului program spațial. „După reluarea operațiunilor complete de pregătire a testării de mediu, vara aceasta, în vederea observării nivelului final de sistem, vom progresa așa cum a fost planificat pentru lansarea acestui dispozitiv extrem de complex”, asigură Gregory Robinson, director de programului, de la sediul NASA.

Ne puteți urmări și pe Google News