Ce trebuie să știi despre mușcătura de căpușă și pericolele ei. Sfaturile expertului

Ce trebuie să știi despre mușcătura de căpușă și pericolele ei. Sfaturile expertului

Dr. Cătălin Manole, medic specialist Dermatovenerologie și genetică, a vorbit, pentru EVZ, despre pericolul pe care îl reprezintă căpușele asupra oamenilor și cum ne putem feri sau trata de această insectă parazită (a doua, după țânțar, în transmiterea bolilor infecțioase la om și animale).

EVZ: Când este sezonul căpușelor?

Dr. Cătălin Manole: Perioada predilectă de infestare cu căpușe este perioada de trecere primăvară-vară, când ploile sezoniere își fac mai mult simțită prezența, și creează umiditate crescută în special în locurile cu multă vegetație, cum ar fi păduri, crânguri, pășuni, parcuri de agrement, etc.

Suplimentar, circumstanțe care favorizează prezența mai îndelungată a vegetației (iarnă ușoară, primăvară călduroasă, vară fierbinte) avantajează indirect dezvoltarea populațiilor de căpușe. Prin mușcătură, de obicei nedureroasă, de multe ori insesizabilă, prin care penetrează pielea cu capul, ele se fixează de piele și își încep hrănirea. Zonele de piele predilecte alese de căpușe sunt cele ferite, calde, umede (ex. axilă, zona inghinală).

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum ne putem feri de contactul cu această insectă?

În mod logic, consider că primul și cel mai facil gest în prevenirea mușcăturii de căpușe îl reprezintă atitudinea prudentă față de călătoria în zona de distribuție a căpușelor, în perioada de an în care se realizează dezvoltarea lor populațională. Dacă este vorba de parcuri sau grădini, tunderea ierbii, îndepărtarea vegetației parazite sau a resturilor vegetale reprezintă o soluție generală.

Din punct de vedere personal, folosirea de topice locale pe piele sau haine previn mușcătura de căpușă. Purtarea de haine lungi, ocluzive în jurul articulațiilor și de culoare deschisă împiedică accesul la piele al căpușelor și/sau ajută la identificarea facilă a acestora pe haine. Evident că și folosirea echipamentului de protecție pentru lucrul în gradină este de dorit.

Cum îndepărtam corect căpușa de pe piele?

Având în vedere că hrănirea căpușei se realizează prin intermediul capului acesteia (scufundat prin mușcătură în grosimea pielii) este ideal ca îndepărtarea să se facă cu atenție și în întregime pentru corpul și capul acesteia, fie manual (dar protejat cu o mănușă), fie folosind o pensetă aplicată cât mai aproape de capul acesteia. Smulgerea intempestivă a insectei poate retenționa capul acesteia la nivelul pielii sau poate regurgita prin capul acesteia conținutul toxic al corpului, circumstanțe care nu sunt de dorit.

După extragerea căpușei locul se curață cu apă călduță, săpun, se badijonează cu antiseptice locale, iar ulterior pe locul mușcăturii se poate aplica un topic antiinflamator. Evoluția leziunii, succesiunea semnelor și simptomelor se urmăresc cu atenție (eventual se vor documenta prin fotografii digitale) pânâ în momentul adresării către un serviciu medical (de preferat de dermatologie sau parazitologie), unde secundar testării se poate efectua un tratament profilactic sau curativ.