„South Park” își poate bate joc de toată lumea... Mai puțin de Mahomed

„South Park” își poate bate joc de toată lumea... Mai puțin de Mahomed

Platforma HBO, care difuzează serialul, a retras cinci episoade în care era ironizat profetul Mahomed. Deși South Park satirizează toate comunitățile, religioase, naționale sau politice.

Serialul animat South Park continuă să stârnească polemici. Aceste scurt-metraje, create în 1992 de Trey Parker și Matt Stone, care povestesc aventurile a patru copii dintr-o școală din Colorado, au încântat de peste douăzeci de ani un public larg din lumea întreagă, prin viziunea lor satirică asupra societății americane și alegerea de a parodia și a târî în derizoriu numeroase personalități sau comunități.

Însă, în mai multe rânduri, serialul a făcut obiectul unor critici aspre în presă și pe rețelele sociale, obligând anumite platforme să retragă unele episoade, scrie Le Figaro.

Așa s-a întâmplat în 2019, când Netflix a propus abonaților săi francofoni cvasi-integralitatea seriei: platforma de vizionare a retras zece episoade, precizând într-un mesaj pe Twitter că acestea „au fost considerate denigratoare pentru anumite comunități de către autoritățile audiovizuale locale”.

Ne puteți urmări și pe Google News

La vremea respectivă, ziariștii au mers să se intereseze la CSA (Consiliul Superior al Audiovizualului din Franța - n.r.) despre motivele cenzurii: acesta a precizat că doar a avertizat platforma asupra anumitor secvențe crude sau vulgare, nerecomandate publicului juvenil și care trebuiau marcate corespunzător. Dar că în nici un caz nu a solicitat retragerea acestora.

Nevoită să-și revizuiască poziția, Netflix a prezentat scuze pentru aceste „explicații eronate”, precizând de data aceasta că, dacă anumite episoade lipsesc, era doar pentru a proteja anumite categorii. Așadar, nici vorbă de cenzură, cel mult doar o autocenzură a Netflix, pentru a evita necazurile unor eventuale polemici.

Acum, platforma HBO Max a achiziționat drepturile pentru întregul serial (pentru suma modică de o jumătate de miliard de dolari).

Însă, așa cum relatează site-ul american Deadline, lipsesc cinci episoade: unul din sezonul 5, două din sezonul 10, și alte două din sezonul 14.

De ce? Toate cele cinci episoade prezintă o similaritate: în fiecare din ele apare profetul Mahomed.