Ordinul a fost semnat! Reguli stricte pentru redeschiderea creșelor și grădinițelor

Ordinul a fost semnat! Reguli stricte pentru redeschiderea creșelor și grădinițelor

Regulile și măsurile care trebuie implementate în vederea redeschiderii creșelor, grădinițelor și after-school-urilor, în contextul pendamiei de COVID-19, a fost publicat în Monitorul Oficial. Totodată, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a semnat Ordinul privind măsurile ce trebuie luate.

Ministerul Educației a anunțat că a transmis spre publicare Ordinul elaborat împreună cu ministerele Sănătății și al Muncii și Protecției Sociale, ce reglementează măsurile de urmat pentru prevenirea îmbolnăvirii cu SARS-CoV-2 în creșe, grădinițe și after-school-uri.

Conform actului normativ, părinții care doresc să beneficieze de serviciile oferite de unitățile de învățământ preșcolar de stat, pe perioada vacanței de vară, trebuie să solicite acest lucru. Ei se vor adresa, cu cereri, inspectoratelor școlare județene sau al Municipiului București și vor indica acele instituții pe care copiii lor le-au frecventat în acest an școlar, înainte de izbucnirea pandemiei și instituirea stării de urgență

Cererile vor fi centralizate la nivelul inspectoratelor care le vor transmite primăriilor în vederea stabilirii unei liste cu unitățile preșcolare în care se vor desfășura activitățile. Această listă, cu unitățile de învățământ preșcolar, va fi afișată la avizierul inspectoratelor școlare sau pe site-urile acestora. În funcție de lista unităților disponibile, urmează să fie repartizați copiii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Se recomandă activitățile în aer liber

Ministrul Nelu Tătaru a semnat Ordinul pentru stabilirea măsurilor necesare în vederea redeschiderii creşelor, grădiniţelor, afterschool-urilor pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2

Actul normativ prevede setul de măsuri necesare în vederea redeschiderii creşelor, grădiniţelor, afterschool-urilor pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2.

Astfel, la intrarea în grădiniţă, creşă, afterschool o persoană desemnată va asigura fluidizarea sosirilor şi fluxului de persoane în vederea evitării aglomerărilor.

Uşile de intrare (poartă, uşă) vor fi menţinute deschise la venirea copiilor in unitate, în măsura în care problemele de securitate permit, pentru a limita punctele de contact.

Accesul în holul de primire trebuie limitat, iar triajul epidemiologic al copiilor se efectuează zilnic de către cadrul medical al unităţii/persoana desemnată.

Triajul epidemiologic constă: i. Măsurarea temperaturii cu termometrul non-contact; temperatura înregistrată nu trebuie sa depăşească 37,3 grade Celsius;

ii. În cazul în care temperatura înregistrată depăşeşte 37,3 grade Celsius, se recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioada de 2-5 min de repaus;

iii. Dacă se constată menţinerea unei temperaturi peste 37,3 grade Celsius sau/şi prezenţa de simptome respiratorii si/sau alte semne/simptome de boli infecto-contagioase acute, copiii NU sunt primiţi la program. Aceştia sunt lăsaţi în grija părinţilor cu recomandarea unui consult medical de specialitate.

Copiii trebuie primiţi individual de către persoana desemnată şi preluaţi de părinte la uşa unităţii, evitându-se, circulaţia în interior.

Copiii vor fi învăţaţi şi ajutaţi să se spele pe mâini cu apă si săpun minimum 20 de secunde.

Măsurile de igienă şi comportament trebuie respectate atât în zona preşcolară, cât şi în cea şcolară (menţinerea distanţei fizice, aplicarea gesturilor de barieră, limitarea aglomerărilor, purtarea măştii faciale, spălatul pe mâini).

Serviciile de curăţenie se vor realiza înainte de începerea activităţii şi după somnul copiilor, la sfârşitul programului.

Curăţenia generală se va face prin spălare cu apă şi detergent, urmată de clătire repetată cu apă potabilă. Pentru curăţarea obiectelor destinate utilizării directe de către copii vor fi folosiţi agenţi de curăţare nedăunători, dezinfectanţii, biocide avizate.

Toate suprafeţele - trebuie curăţate - inclusiv jucării, tobogane, ţarcuri, mânere, balustrade, butoane şi accesorii la instalaţii sanitare, toalete, clanţe, pervazul ferestrei, precum şi mesele şi scaunele din sala de grupă. Suprafeţele care sunt atinse de copii vor fi atent curăţate, frecvent prin ştergerea cu apă şi detergent.

Jucăriile vor fi spălate regulat, cel puţin o dată pe zi.