Strategia UE pentru achiziția vaccinurilor anti-COVID. Măsura este riscantă, dar merită
- Ionel Sclavone
- 11 iunie 2020, 21:38
Comisia Europeană intenționează să achiziționeze în avans viitoare vaccinuri împotriva COVID-19. Drept urmare, va propune statelor membre să negocieze cu laboratoarele farmaceutice pentru a garanta europenilor acces privilegiat la viitoarele vaccinuri. Prin această măsură urmează să fie eliminată concurența între statele membre europene, vaccinurile urmând să fie destinate tuturor locuitorilor UE.
Această nouă „strategie” urmează să fie discutată cu miniştrii sănătăţii din statele membre UE, de la care Comisia speră să obţină susţinere politică pentru acest demers. CE are atribuții limitate în domeniul sănătății, astfel că nu poate negocia direct cu aceste firme pentru a obține vaccinul. Drept urmare, executivul comunitar va propune ca statele membre să încheie contracte de achiziție anticipată.
„Noi furnizăm fondurile, ei investesc, pregătesc vaccinul şi dacă vaccinul funcţionează noi obţinem un acces foarte rapid la vaccine”, au explicat surse din cadrul Comisiei.
În acest moment s-a declanșat o adevărată cursă pentru descoperirea unui vaccin, la nivel mondial, între marile companii din domeniul farmaceutic.
Or, în condiţiile în care laboratoarele încearcă să descopere un vaccin în timp record, douăsprezece până la 18 luni faţă de mai mulţi ani într-o perioadă normală, aceste avansuri la plată le-ar permite să investească în capacităţi de producţie, în contextul în care testele clinice pe oameni nu sunt încă finalizate.
Trebuie spus că există și riscuri deoarece testele pe oameni ar putea eșua, iar cercetarea vaccinului să fie abandonată și să nu fie produs niciodată. Drept urmare, Uniunea Europeană încearcă să acopere acest risc semnând contracte cu mai mulţi fabricanţi, ale căror proiecte sunt cele mai promiţătoare.
Comisia Europeană va centraliza procedurile, iar achiziţiile finale, odată ce un vaccin va fi descoperit, vor fi realizate direct de cele 27 de state membre, pentru a vaccina circa 300 de milioane de europeni. Astfel, va fi eliminată competiţia în interiorul UE, respectând în acelaşi timp competenţele statelor membre în materie de sănătate. Comisia estimează că va avea la dispoziție un buget de peste 2 miliarde de euro, pentru aceste achiziție.
Executivul comunitar ar urma să plătească în avans pentru până la şase potenţiale vaccinuri, practic, toate cele care vor intra în teste clinice în acest an sunt eligibile pentru achiziţii în avans
nu vor putea fi achiziționate și acelea produse exclusiv în SUA, întrucât Washingtonul a anunţat că nu va permite vânzări peste hotare până nu îşi va satisface propriile nevoi.