Super-erupție vulcanică în SUA. Geologii sunt îngroziți de ce consecințe va avea
- Dragos Manea
- 7 iunie 2020, 07:54
Geologii din SUA observă constant vulcanul din parcul național Yellowstone și vin cu un avertisment extrem de grav. Urmează o super-erupție!
Supervulcanul din Parcul Național Yellowstone alimentează de sute de ani gheizere și vulcani noroioși, dar noile studii arată că puterea acestuia se află într-o continuă descreștere, lucru îngrijorător din punctul de vedere al geologilor, scrie Dailymail.
Cercetătorii au descoperit că două super-erupții au avut loc aproximativ cu 8,7 și respectiv 9 milioane de ani în urmă, lucru ce dezvăluie faptul că masivul vulcan ar fi erupt cam o dată la fiecare 500.000 de ani.
Pentru că parcul Național Yellowstone a mai experimentat doar două evenimente similare cu acesta în ultimele 3 milioane de ani, experții sunt îngrijorați că vulcanul se confruntă cu „descreștere” semnificativă de putere.
Chiar dacă rapoarte avertizează în legătură cu o super-erupție viitoare, care presupune că va avea loc în viitorul apropiat, noile descoperiri indică faptul că s-ar putea mai avem de așteptat aproximativ 900.000 de ani până când o erupție la acea scală va mai avea loc.
Thomas Knott, un vulcanolog de la Universitatea din Leicester, Marea Britanie și autor al cercetării a declarat că: „Am descoperit că depozitele despre care în trecut se credea că ar cauza mici erupții erau, de fapt, niște fâșii colosale de material vulcanic provenind de la alte două super-erupții ce au avut loc cu aproximativ 8,7 și 9 milioane de ani în urmă”.
Cea mai „tânără” dintre cele două, cunoscută sub denumirea de „Super-Erupția lui Grey”, a aruncat magmă fierbinte pe o arie de aproximativ 22.800 de kilometri pătrați, cam dimensiunea statului New Jersey.
„Aceasta este cea mai amplă erupție vulcanică cunoscută pe Pământ de până acum”, a mai declara Knott.
Există 20 de supervulcani cunoscuți până în prezent pe planeta noastră. Erupții majore ale acestei salbe de supervulcani se produc, în medie, o dată la 100.000 de ani. Unul dintre principalele efecte dezastruoase pe termen lung pe ar fi foametea, care s-ar putea instala după o foarte lungă iarnă vulcanică.