De cine se tem? Americanii modernizează sistemul de avertizare împotriva rachetelor

De cine se tem? Americanii modernizează sistemul de avertizare împotriva rachetelor

Nivelul ridicat de animozitate dintre marile puteri determină Pentagonul să își dubleze eforturile de modernizare a sistemului de avertizare împotriva rachetelor. Sarcina a fost încredințată Forțelor aeriene și contractorilor privați din industria de apărare, care au primit  ordin să ia măsurile tehnice care se impun pentru ca președintele și responsabilii militari să fie avertizați cât mai repede posibil în cazul unui eventual atac nuclear.

Timpul este un factor cheie în zilele noastre, mai ales într-un conflict militar. Cu cât factorii de decizie sunt avertizați mai rapid, cu atât crește “fereastra de timp” în care pot lua cele mai bune măsuri privind apărarea și o eventuală ripostă, notează nationalinterest.org.

Pentru a-și îndeplini misiunea, experții încearcă să îmbunătățească toate componentele sistemului. Se vorbește de utilizarea unor tehnologii hardware și software de ultimă generație, dar și despre o arhitectură nouă, care să direcționeze datele importante către cloud ("norul" unde se adună toate informațiile).  

Modernizarea actuală, care include noi metode tehnice de realizare a nodurilor de comunicații, face parte dintr-o strategie generală Pentagonlui.   Desigur, din rațiuni ușor de înțeles nu sunt cunoscute toate detaliile. Se știe, însă, că Air Force a încheiat cu Raytheon, o companie de top din industria aerospațială și de apărarea a SUA, un contract de 197 de milioane de dolari.

E vorba de implementarea unui sistem numit Forge, care are rolul de a ajuta structurile militare să adune, să stocheze, să protejeze și să furnizeze informațiile care vin de la  senzori în legătură cu un eventual atac cu rachete.

Nu e o treabă prea ușoară, pentru că implică sincronizarea terminalelor fixe de la sol cu ​​alte noduri. De exemplu, atunci când senzorii cu infraroșu detectează semnătura termică a lansări unei rachete inamice, datele sunt colectate în site-urile cheie și transmise către factorii de decizie, inclusiv către președinte. „FORGE deblochează datele care au fost blocate în trecut. Marele atu este că vom răspunde provocărilor pe care ni le lansează evenimentele mondiale într-o manieră mai rapidă”, a delarat Karen Casey, inginerul principal al programului.

 

Ne puteți urmări și pe Google News