Prețul gazelor va exploda după liberalizarea pieței. Cum arată ofertele

Prețul gazelor va exploda după liberalizarea pieței. Cum arată ofertele

Multe companii de gaze măresc prețurile după ce piața va fi liberalizată.

Liberalizarea pieței gazelor nu înseamnă automat o scădere a prețului. Sunt companii care propun tarife mai mari, acestea fiind într-un număr mai mare decât cele care iau în calcul scăderea prețurilor.

„Asociaţia Energia Inteligentă a realizat un studiu privind situaţia liberalizării pieţei de gaze şi ofertele publice ale furnizorilor de gaze care au în prezent consumatori de gaze cărora le furnizează gaze în regim reglementat. Analizând ofertele celor 35 de furnizori care vând gaze în regim reglementat către consumatorii casnici, publicate pe site-urile proprii, comparativ cu preţul reglementat pe care aceşti consumatori îl au în prezent, constatăm că 9 dintre aceşti furnizori propun un preţ mai mic decât preţul din prezent, 5 menţin preţul şi 13 propun un preţ mai mare decât preţul din prezent”, se precizează într-un comunicat al AEI trimis către Agerpres.

Preşedintele AEI, Dumitru Chisăliţă, a explicat că Asociaţia a calculat un preţ orientativ al gazelor la nivelul consumatorilor casnici care primesc gaze de la diverşi furnizori, folosind datele publicate în comparatorul de preţ de pe siteul ANRE.

„Acest preţ orientativ ne permite să apreciem discounturile pe care clienţii casnici le pot solicita furnizorului lor de gaze faţă de preţurile actuale”, a afirmat Chisăliță.

Pin compararea preţului marfă al gazelor şi a comisioanelor furnizorilor, studiul a evidenţiat o diferenţă uriaşă între aceste valori la nivelul diferiţilor furnizori'. Diferenţa între valoarea cea mai mică şi valoare cea mai mare a preţului gazelor achiziţionate este de 2,32 de ori. Potrivit AEI, este „puţin probabil ca într-o piaţă să apară o diferenţă atât de mare care să se datoreze exclusiv tranzacţionării preţului marfă al gazelor”.

Considerând preţul marfă al gazelor naturale şi comisioane la valoarea de 73,31 lei/MWh (al treilea cel mai mic preţ marfă + comisioane din ofertele existente) şi aplicând exact aceleaşi tarife de transport şi distribuţie pe care furnizorii le au publicate pe site-ul ANRE, analiza asociaţiei a obţinut preţul orientativ al gazelor pe care consumatorii reglementaţi ai acestor furnizori l-ar avea ca şi bază de negociere cu furnizorii lor.

Ne puteți urmări și pe Google News