Monstrul din adâncuri. Descoperire uluitoare a oamenilor de știință

Monstrul din adâncuri. Descoperire uluitoare a oamenilor de știință

Ţiparul electric este singura specie de peşte care poate genera un curent electric puternic, metodă folosită atât pentru apărare, cât şi pentru a vâna.

Țiparul electric este un pește de pradă deosebit de  periculos, deoarece el se apără generând impulsuri electrice. Are trei perechi de organe care generează tipuri diferite de descărcări electrice: Shachs, Hunter și organul principal. Când localizează prada, prin sistemul nervos sunt transmise semnale spre celulele electrice, se creează o diferență de tensiune și se generează curentul. Peștii tineri produc șocuri mai mici.

Populează apele Amazonului și ale Americii de Sud. Este întâlnit în mări, oceane și apele dulci ale lacurilor.

Are corpul alungit, fără solzi, gura lungă prevăzută cu dinți ascuțiți, două perechi de branhii. De asemenea, are un organ respirator în cavitatea bucală, care îl determină să iasă mereu la suprafața apei (la cca. 10 minute) pentru a respira. Poate ajunge la o lungime de aproximativ 2,5 m și o greutate de 18-20 kg. Culoare corpului poate fi galbenă, verde cu alb, negru și argintiu.

Se hrănește cu diferite nevertebrate și mamifere mici, ca de exemplu: moluște, crabi, pești, caracatițe, broaște țestoase, creveți etc.  În perioada de reproducere, femela și masculul își unesc corpurile, astfel ouale sunt fecundate și eliberate iîn apă. În contact cu apa, acestea se transforma în larve, care sunt purtate de curenții de apă și la un moment dat rămân pe fundul apei. Când ouale se sparg, ies puii de țipar.

Țiparul electric face parte din genul Electrophorus și este un pește foarte prețuit de colecționari, dar greu de capturat. Acest pește nu se mănâncă deoarece are pielea toxică și poate duce la îmbolnăvirea persoanei care o consumă.

La prima vedere, oamenii de știință au gasit puține diferențe vizibile între creaturi colectate din diferite parții ale bazinului Amazonului, ceea ce sugera că peștele făcea parte dintr-o singură specie. Însă analize suplimentare, inclusiv teste ADN asupra a 107 probe pe care le-au colectat, au scos la iveală, trei specii: Electrophorus electricus - care era cunoscut anterior -, dar și Electrophorus voltai și Electrophorus varii. Cercetările lor au reușit să aibă și un alt rezultat uimitor: E. voltai este capabil să producă descărcări puternice, de până la 860 V, doborând recordul anterior de 650 de volți, ceea ce îl face cel mai puternic generator de bioelectricitate cunoscut vreodată.

Ne puteți urmări și pe Google News