Răspuns tranșant în cel mai dezbătut subiect al momentului. Termenul lui Rafila

Răspuns tranșant în cel mai dezbătut subiect al momentului. Termenul lui Rafila

Reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în România, profesorul Alexandru Rafila, a confirmat o veste bună legată de infecția cu noul coronavirus.

În țara noastră, rata de transmisibilitate a virusului este de sub 1, ceea ce în opinia specialiștilor este foarte bine. Cu alte cuvinte, datorită măsurilor de prevenire, spălatul pe mâini și purtatul măștilor de protecție, rata de transmisibilitate a virusului este de 0,8 la sută.

”Aș spune că ar trebui să rămânem precauți până cel puțin la sfârșitul acestei săptămâni, iar dacă situația actuală se menține, avem o rată de transmitere care se menține sub 1.

România e undeva acum între 0,8 și 0,9 rata de transmitere, atunci sigur că și instituțiile publice responsabile de gestionarea acestei situații pot lua măsuri suplimentare de relaxare în alte domenii economice sau sociale - accesul la diverse tipuri de servicii, diverse tipuri de activități, dar repet, acest lucru este posibil în măsura în care situația epidemiologică permite acest lucru. E mai bine să avem o relaxare treptată”, a spus profesorul Rafila.

De asemenea, numărul tot mai mic de cazuri cu infectări noi arată că România este pe o pantă descendentă în ceea ce privește infecția cu noul coronavirus. "Noi putem vorbi despre o tendință descrescătoare semnalată după data de 15 mai, practic.

Gândiți-vă că în ultimele 2 săptămâni am avut o medie de circa 200 de cazuri noi înregistrate zilnic, sigur, cu variații între 150 și 220 - 230 de cazuri, importantă este media acestor două săptămâni, iar în perioada anterioară avusesem o medie undeva în jur de 300, 320 de cazuri, deci avem în mod evident o scădere comparativ cu începutul lunii mai, de circa 35%, a numărului de cazuri înregistrate zilnic. Ăsta e un lucru foarte bun", a declarat dr. Alexandru Rafila.

Imunizarea colectivă a populației, un concept britanic, nu poate fi pusă în discuție în România, deoarece, spune Rafila, în țara noastră doar un procent cuprins între 2 și 5 la sută din populație a dezvoltat anticorpi la această boală, în timp ce restul oamenilor sunt expuși în continuare riscului de a se infecta.

"Noi, probabil, suntem chiar mai puțin decât atâta, deja undeva în jur de 2% mai degrabă și asta înseamnă că restul populației, 95 sau 98%, nici nu mai are importantă, poate să fie infectată. Și scăderea transmisibilității depinde de cum ne comportăm noi, nu de faptul că avem această imunitate colectivă, care este dobândită în timp, în ani de zile, probabil de evoluție a acestei boli", a conchis Rafila pe această temă.

Ne puteți urmări și pe Google News