Afacerea Euthyrox. Ministrul Sănătății, fentat de ANM și Vlad Voiculescu

Afacerea Euthyrox. Ministrul Sănătății, fentat de ANM și Vlad Voiculescu

Ministrul Nelu Tătaru a fost păcălit sau, dezinformat prin omisiune, ca să fiu mai concretă. El este numit la Sănătate de o lună. În acestă lună a încercat să obțină informații de la toți factorii implicați în problema lipsei de Euthyrox din farmacii.

Chiar azi (luni, 11 mai), într-o conferință de presă la Parlament, ministrul Tătaru a spus că evaluarea pe care a făcut-o, a făcut-o la nivelul firmei producătoare de Euthyrox, firma germană Merkk.

A spus că a solicitat ca pentru luna aprilie să fie mărită cantitatea de Euthyrox livrată către România cu 26 %. Același lucru l-a cerut și pentru luna mai.

Asta mie îmi spune că domnul ministru nu a fost informat că firma germană a trimis la Agenția Națională a Medicamentului o notificare, în 31 martie, prin care anunța că sunt probleme de fabricare și cantitatea livrată va fi mai mică.

Ne puteți urmări și pe Google News

ANM nu a suflat o vorbă despre această sincopă, lăsând ca să se accentueze criza și pacienții cu tiroidă să alerge de nebuni din farmacie în farmacie.

Iar în acest timp, așa cum am și arătat în articolele publicate în EVZ, toți reprezentanții Ministerului Sănătății, ANM și omul politic Vlad Voiculescu din coaliția USR-PLUS, acum președintele unui mare ONG, arătau cu degetul spre distribuitorii care fac import-export paralel. Aceștia erau găsiți vinovați de criza medicamentului, fiindcă îl importau ieftin și îl exportau scump.

Cu greu a recunoscut ANM, zilele trecute, că acești distribuitori sunt controlați chiar de Agenție și că nu s-a făcut niciun export paralel de Euthyrox.

ANM nu a spus nici de ce nu apelează la rețeaua de importatori ca să găsească pe alte piețe Euthyrox și să-l aducă în țară, dacă știe că producătorul nu ne poate onora cu o cantitate suficientă.

Mă întreb de ce președinta ANM Roxana Stroe nu a făcut toate aceste lucruri, de ce nu l-a informat corect pe ministrul Sănătății?

Dacă iau în considerare dialogul, reprodus pe ziare.com, dintre fostul ministru Costache și deputatul USR Emanuel Ungureanu, putem avea un răspuns. La una dintre audierile de la comisia parlamentară, Victor Costache i-a replicat lui Ungureanu că noua președintă a ANM, Roxana Stroe, e chiar simpatizantă a USR. Deputatul a zis că-i șmecher și i-a replicat că nu știe că aceasta să fie "membru USR".

De la această explicație a tăcerii președintei ANM cu privire la criza creată acum, am ajuns și la oengistul Vlad Voiculescu. Lui i se potrivește ca o mănușă acestă criză și din punct de vedere politic, și din punct de vedere al serviciului social pe care-l desfășoară.

În toate intervențiile avute de când au apărut primele semnale că în farmacii nu prea se mai găsește Euthyrox, surprinzător, Vlad Voiculescu a atacat PNL, partid partener al USR-PLUS în lupta contra PSD, făcându-l vinovat de situație, alături de distribuitorii-importatori. Pe partea socială, interesul lui Voiculescu se regăsește în rețeaua pe care a creat-o pentru a aduce pacienților medicamente care nu se găsesc în țară. A făcut-o în trecut, a reînceput să o facă, după cum ne-a anunțat pe Facebook în luna martie, imediat după ce s-a auzit că a dispărut Eythyroxul din farmacii.

Aici e o problemă. Nu poate oricine și în orice fel să facă donații sau comerț cu medicamente, chiar dacă se invocă ajutorul semenilor. Am făcut ani de zile campanii caritabile ca jurnalist, ajutând copii cu boli grave, cumpărând pentru ei medicamente, și știu bine, așa cum știe și Vlad Voiculescu, ca fost ministru al Sănătății, care sunt procedurile legale.

E bine de reținut un lucru: pentru orice se face în folosul unor oameni, în sistem caritabil sau de stat, cineva plătește.