Unul din titanii muzicii electronice ne-a părăsit. A schimbat lumea
- Tudor Borcea
- 7 mai 2020, 00:30
Știrea s-a răspândit ca o undă de șoc pe rețelele sociale. Florian Schneider, unul din membri fondatori ai legendare trupe germane Kraftwerk, a încetat din viață, la 73 de ani. Kratfwerk sunt apreciați ca deschizători de drumuri și piloni ai muzicii electronice.
Cu figura lui glacială și severă, a fost unul dintre artiștii care au adus o contribuție uriașă la popularitatea muzicii electronice în lume: co-fondatorul grupului Kraftwerk, Florian Schneider-Esleben, a murit la 73 de ani răpus de cancer, a anunțat miercuri unul dintre managerii grupului.
„Florian Schneider a murit de cancer galopant, la doar câteva zile după ce a împlinit 73 de ani”, a declarat Alexandra Greenberg, citând comentarii ale altui fondator al Kraftwerk, Ralf Hütter.
Colaborarea dintre cei doi muzicieni a început în 1968 înainte de a fonda, doi ani mai târziu, la Düsseldorf, oraș din vestul Germaniei, trupa Kraftwerk.
Născut în zona industrială Ruhr, acest grup și-a propus să dezvolte o muzică tipic germană, îmbinând limba lor maternă cu sunetele marilor orașe, împotriva pop-ului anglo-saxon adus de trupele de ocupație, scrie Le Parisien.
Piesele Kraftwerk, în stil minimalist, dar constituite într-o subtilă și deseori obsedantă și rafinată dantelă, sintetizată și apoi pe computer, au sedus publicul și un număr mare de artiști, începând cu David Bowie.
Distorsiunea vocilor , via „vocoder”, a devenit marca grupului iar Kraftwerk și-a pus definitiv amprenta asupra viitoarelor generații de muzicieni electro.
Versurile lor, în germană, apoi în spaniolă, rusă, poloneză sau japoneză, i-au făcut, de asemenea, pionieri: începând cu anii '70, ele gravitau în jurul omniprezenței mașinilor și a rolului tot mai mare al tehnologiei în viața de zi cu zi.
Grup avangardist și influent actor în arta contemporană, Kraftwerk a cunoscut succese mondiale cu „Autobahn” (1974), „Radio-Aktivität” (1975), „Trans Europa Express” (1977), „ Die Mensch-Maschine” (1978) sau cu „Tour de France” (1983).
„Dragul meu Florian, autostrada ta (Autobahn) nu se va termina niciodată. Iar Turul Franței nu va mai fi niciodată la fel”, a reacționat altă legendă a muzicii electronice, Jean-Michel Jarre, după moartea artistului german.
Florian Schneider a părăsit grupul la sfârșitul anului 2008. În 2014, a primit un premiu Grammy, premiu acordat anual în Statele Unite pentru a onora cei mai buni artiști din domeniul muzicii, pentru opera sa în cadrul Kraftwerk.