Prognoza meteo. Vor reuși ploile să compenseze deficitul de apă din sol?

Prognoza meteo. Vor reuși ploile să compenseze deficitul de apă din sol?

 Astăzi vremea va fi mai caldă decât în mod normal pentru sfârșitul lunii aprilie, îndeosebi în regiunile sudice și estice, dar va deveni instabilă, în special după orele amiezii, în majoritatea zonelor.

Vor fi intervale cu înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, posibil pe suprafețe mici cu aspect de vijelie, în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei, în zonele montane și submontane, local în Oltenia, în jumătatea de vest a Munteniei și izolat în restul teritoriului.

Izolat, cantităţile de apă vor depăşi 15…20 l/mp și vor fi condiții de grindină. Temperaturile maxime se vor încadra între 18 și 27 de grade, mai scăzute pe litoral, unde se vor situa între 13 şi 16 grade. Minimele termice vor fi cuprinse între 4 și 13 grade.

În Capitală, vremea va fi caldă, cu o maximă a temperaturii aerului de 24…25 de grade. Cerul va fi variabil, dar spre seară și noaptea temporar înnorările vor fi accentuate, iar probabilitatea pentru averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului va crește. Temperatura minimă va fi între 10 și 12 grade.

Ne puteți urmări și pe Google News

Și în zilele următoare temperaturile vor crește, ajungând şi la 27 de grade Celsius în partea de sud şi de vest a ţării, dar de 1 Mai se vor înregistra precipitaţii mai ales în partea de sud-vest a ţării.

"Vremea va fi în încălzire din punct de vedere termic în următoare săptămână, o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, iar de miercuri vom vorbi de valori ale temperaturilor aerului în partea de sud şi de vest a ţării de 27 de grade Celsius.

Pentru ziua de 1 Mai, va fi o vreme mai caldă, dar instabilă în partea de sud-vest şi vest a ţării acolo unde pe profilul de sol 0-20 de centimetri situaţia este una satisfăcătoare.

Din păcate, pentru zonele afectate de secetă acei 15 litri/mp de precipitaţii sau 20 de litri/mp la nivel izolat nu vor putea să compenseze deficitul mare şi de lungă durată.

Pentru că vorbim şi pentru 4-11 mai şi 11-18 mai, la nivelul acestor două săptămâni, din prognozele pentru următoarele patru săptămâni, vor fi cantităţi deficitare de precipitaţii în aceleaşi zone în care şi în prezent seceta pedologică înregistrează valorile cele mai mari", a declarat directorul general al ANM Elena Mateescu la Digi 24.