Anunțul așteptat de toată țara. Când va avea România primul model de vaccin

Anunțul așteptat de toată țara. Când va avea România primul model de vaccin

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, joi seară, că în aproximativ o lună de zile România va avea un model de vaccin împotriva noului tip de coronavirus, care va fi testat pe persoane tinere, însă vor mai fi testate şi alte vaccinuri.

"Avem o modificare a virusului, încât nu a ajuns la o stabilitate, astfel încât să putem face acel vaccin pentru coronavirus. Se lucrează, sunt diferite ţări care lucrează în acest moment. Şi noi, cam într-o lună, vom lua un model în care vom testa. Testarea se face pe persoane tinere. Vom avea mai multe vaccinuri în testare", a declarat ministrul Sănătăţii, într-un interviu la postul Realitatea Plus.

Pe de altă parte, el a subliniat că nu trebuie să ne aşteptăm să apară un vaccin verificat "mai devreme de şase-opt luni".

"Se lucrează în acest moment, dar mai devreme de şase-opt luni să nu ne aşteptăm să avem un vaccin, care să fie verificat atât ca beneficiu, cât şi ca efecte secundare pe anumite grupe, pe anumite patologii", a spus ministrul.

Tătaru a mai declarat că, de săptămâna viitoare, vor reapărea în farmacii mai multe medicamente căutate de populaţie, între care şi Euthyrox, el arătând şi că spitalele au pe stoc în acest moment Platinium şi Kaletra, medicamente necesare pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19.

"Am luat legătura cu tot ce era furnizori şi vor suplimenta această producţie şi vom avea, în perioada următoare, şi acel Euthyrox de săptămâna viitoare. Pentru Metformin avem diverse medicamente care sunt analogice, dar din acest moment avem şi Platinium, avem şi Kaletra, s-au făcut mai multe donaţii. Noi avem în achiziţionare şi contractare mai multe cantităţi.

Şi la Institutul 'Matei Balş', doctorul Streinu-Cercel a făcut un necesar cam pentru 100.000 de pacienţi, în condiţiile în care să putem avea şi stocurile necesare. În acest moment, achiziţionăm prin Unifarm şi de pe piaţă această cantitate, pe care să o putem avea pentru rezervă. Ambele medicamente se pot folosi şi pentru HIV, cum e Kaletra, iar Platinium pentru artrită reumatoidă. Sunt boli care nu sunt COVID şi care au nevoie de aceste medicamente", a a precizat ministrul Sănătății.

Ministrul Sănătăţii a precizat că farmaciile s-au golit şi de paracetamol, dar şi alte medicamente deoarece populaţia şi-a făcut stocuri acasă "în virtutea aşteptării unor perioade mai grele".

"Mulţi oameni şi-au făcut stocuri acasă, am văzut şi vânzările, noi urmărim şi patologia din spital, patologia COVID, patologia nonCOVID, cât şi cererea de medicamente din farmacii. Aceeaşi cantitate dispare acum până la jumătatea lunii, înainte rămânea şi pe luna următoare. Sunt acele mici stocuri pe care fiecare cetăţean şi le face acasă, tocmai în virtutea aşteptării unor perioade mai grele. Nu, în acest moment, din evaluarea noastră, este strict o diminuare a stocului prin consum, dar consum pus la stocaj acasă", a mai menţionat ministrul Tătaru.

Criza de Euthyrox în farmaciile din România a apărut încă din luna februarie, acest medicament fiind destinat tratării afecţiunilor tiroidiene.

Ne puteți urmări și pe Google News