Băutură festivă în ton cu vremea. Rețetă veche de peste 200 de ani

Băutură festivă în ton cu vremea. Rețetă veche de peste 200 de ani

Înainte de masă se servesc băuturile aperitive, despre care se spune că stimulează pofta de mâncare.

Fiecare ţară are propriile băuturi aperitive. Aşa cum noi, românii, preferăm ţuica, grecii beau înainte de masă ouzo, italieni beau vermut sau bitter, iar arabii preferă arak.

Cele mai cunoscute şi mai savurate cocktail-uri din lume au intrat pe lista Asociaţiei Internaţionale a Barmanilor, care propune şi câte o reţetă „oficială”.

Să vorbin putin despre Eggnog. Ei bine, egnogul este băutura tradițională de Crăciun și de Ziua Recunoștinței, în S.U.A.. În țări ca Australia, a început să fie disponibilă în comerț ca băutură semipreparată.

Băutura este prezentă și în alte țări, cu rețete similare: în Venezuela, se numește Ponche Crema și, alături de lapte, ouă și zahăr, conține rom, vanilie, nucșoară și scorțișoară; în Olanda, lichiorul de ouă este numit Advocaat, o băutură care conține și brandy; în Germania, îl întâlnim sub denumirea de Eierlikör, o rețetă cu lapte, ouă, frișcă, zahăr, votcă, puțină vanilie și nucșoară, nemții preferând să consume lichiorul de ouă nu de Crăciun, ci de Paște.

De unde provine, însă, lichiorul de ouă?

În Marea Britanie, lichiorul de ouă era o băutură la care avea acces doar aristocrația, asta pentru că laptele a fost, pentru multă vreme, greu de procurat. Odată ajunsă în America, rețeta s-a răspândit și a devenit atât de apreciată, încât a ajuns pe mesele tuturor, la cele mai importante sărbători, dar a trecut și granița, spre Canada.

Cum se prepară eggnog-ul

Nimic mai simplu: pregătește un litru de lapte, 6-8 gălbenușuri, o cană de zahăr, 200 ml (o cană) rom, bourbon sau coniac și 2 lingurițe esență de vanilie.

Într-un vas, punem la fiert, la foc mic, laptele, împreună cu câtva picături de vanilie, în tot acest timp pregătind și ouăle, pe care le batem cu zahăr. După ce a fiert laptele, îl putem încorpora treptat în amestecul de ouă, cu ajutorul mixerului sau al unei linguri.

Conținutul astfel obținut se așază din nou pe foc, într-o oală, la foc moderat, până când începe să capete consistență. La final, această cremă poate fi strecurată printr-o sită, într-un alt vas, după care putem adăuga alcoolul, amestecăm și o lăsăm să se răcească. Lichiorul rece poate fi păstrat pentru câteva zile la frigider, în sticle, dar poate fi consumat și cald, imediat după ce am adăugat rom sau whisky.

Eierlikör - lichiorul de ouă german

Aceleiași rețete îi poate fi adăugata smântâna (pusă la fiert împreună cu laptele) și puțină votcă.

Rețeta românească nu este foarte diferită de a celorlalte popoare.

50 g zahăr pudră

75 ml apă

4 gălbenușuri de ouă

1 fiolă esență de vanilie

400 g lapte condensat

100 ml brandy

Topește la foc mic zahărul în apă. Când se dizolvă de tot, dă de pe foc și lasă la răcit complet. Bate gălbenușurile cu vanilia până obții  un rezultat omogen și cremos. Adaugă laptele condensate, zahărul topit, brandy-ul și amestecă bine. Toarnă-l într-o sticlă (de sticlă, de preferat) și lasă la frigider la răcit pentru cel puțin 2 ore.

Cum se consumă lichiorul de ouă

Așa cum am văzut deja, această băutură poate fi consumată rece sau caldă, cu scorțișoară sau nucșoară presărate pe deasupra, cele mai potrivite recipiente fiind paharele transparente, cu toartă, care lasă vederii o culoare alb-gălbuie foarte apetisantă.

 

Ne puteți urmări și pe Google News