Huiduit la Constanța. Ambasadorul rus Valeri Kuzmin, discurs obraznic, întrerupt de proteste
- Dan Andronic
- 29 februarie 2020, 08:43
Valeri Kuzmin, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Federației Ruse în România a ținut, la solicitarea sa, o conferință la Universitatea "Andrei Șaguna" din Constanța, o conferință pe tema „Relațiile dintre U.E., România și Rusia: istorie și perspective”. Un discurs-provocare, menit să tensioneze și mai mult relațiile bilaterale.
Constanța. În fața universității un grup a protestat față de prezența ambasadorului rus, purtând pancarde pe care erau mesaje de protest la adresa ocupării Crimeii de către Rusia.
"Prestația ambasadorului Federației Ruse a fost lamentabilă încă din start. Străduindu-se în limba engleză să inițieze un monolog despre cum doar Federația Rusă are dreptate în orice chestiune politică, geopolitică și, mai ales, istorie, Kuzmin a fost întâmpinat cu scandal în momentul în care a început să citeze din președintele Rusiei, Vladimir Putin. În timp ce îl ridica în slăvi pe Putin, din audiență s-a auzit o voce vehementă: „Lăsați-ne cu textele astea, domnule ambasador, de ce nu vorbiți despre Crimeea? Plecați din Crimeea, criminalilor! Rușine!”
A fost vocea președintelui Uniunii Minorităților Turco-Tătare Musulmane, Tair Ali, care, după această scurtă intervenție, a părăsit sala fără să mai aștepte răspunsul lui Kuzmin.(...)
Ambasadorul Federației Ruse și-a continuat prestațiile obraznice, combinând din nou diplomația cu istoria în interpretarea geopolitică de la Moscova, sugerând faptul că România trebuie să își ceară scuze pentru crimele comise de Ion Antonescu, refuzând, evident, să discute despre regimul politic criminal al Rusiei – în forma sa politică cunoscută drept comunism, în perioada 1939 – 1989, regim criminal aplicat cu brutalitate în România și nu numai.
Nu ratați numărul 25 din revista Evenimentul Istoric
În același registru, Valeri Kuzmin a vorbit despre Estonia – țară călcată brutal de bocancul bolșevic timp de mai multe decenii și aproape rasă de pe hartă – sugerând despre acest stat baltic și pașnic faptul că a fost cumpărat de Petru cel Mare cu monede din aur și, astfel, Estonia nu poate să emită pretenții referitoare la stabilirea concretă a graniței, așa cum a solicitat recent Parlamentul eston.", a relatat tomisnews.ro