Chirurgie, cumetrie, averi și poilitichie. Ministrul Costache încolțit de angajații din Sănătate
- Simona Ionescu
- 4 februarie 2020, 16:44
Scandalul din Sănătate nu pare să cunoască liniște deoarece acuzațiile aduse ministrului Victor Costache nu au fost lămurite nici pe sfert. Angajații din unitățile sanitare aparținând rețelei de stat sunt foarte îngrijorați de propunerile ministrului de a subvenționa și spitalele private. În afara acuzațiilor aduse de sindicatul medical, au apărut informații în presă care arată că la mijloc e vorba și de interese. Surse din mediul politic susțin că, în cursul ședinței de Guvern de azi, 4 februrie, va fi pe ordinea de zi și Ordonanța de urgență prin care accesul furnizorilor privați de servicii medicale la programele naționale de sănătate ale CNAS este liberalizat. Ministrul, însă, e în drum spre Franța.
Sindicatul Promedica a adus mai multe acuzații ministrului Sănătății, după ce acesta a anunțat măsurile de management pe care le va lua, cu intenția de a aduce pacientul și în clinicile private în baza programelor naționle finanțate cu bani de la stat. Costul total al acestor programe naționale de sănătate este de circa 1,3 miliarde de euro, iar banii nu provin de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, ci din buget.
Angajații din Sănătate, reuniți în sindicatul Promedica, l-au atenționat și i-au reproșat mai multe lucruri ministrului Victor Costache. Punctăm cele mai importante dintre ele, pentru că încă nu există o clarificare pertinentă din partea decidenților.
1.”Este un joc incorect și nedemn, ce pare să fie făcut în favoarea giganților privați din sănătate. Prin acțiunile întreprinse până acum, ministrul sănătății a arătat loialitate mai mult sistemului privat de sănătate, din care provine și unde lucrează în continuare”.
2.”Transferul a zeci de milioane de euro de la stat la privat trebuie să fie însoțit, în mod obligatoriu, și de norme de protecție pentru angajații din sistemul privat. O dată cu aceste modificări, tot mai mulți medici vor alege să lucreze în privat. Vorbim în definitiv de oameni care vor lucra în privat pe bani publici și care trebuie să fie protejați la locul de muncă”.
3.Ministrul și echipa ministerială sunt acuzați că ”servesc unor interese private”, în loc să ”construiască un sistem, cu adevărat, în interesul binelui public”.
4.Faptul că ministrul Costache și secretarul de stat Horațiu Moldovan continuă să își desfășoare activitatea în spitalele private Polisano și Sanador le aduce reproșul că ”asumarea de a conduce sistemul de sănătate nu poate să fie cu jumătate de normă”. Li se cere ”să dovedească implicare, dorința de a face ceva cu adevărat ajutător pentru sistem, să vină cu soluțiile atât de mult așteptate de fiecare om din această țară”.
- ”Asistența de urgență, care se adresează majorității populație, va avea de suferit”, susțin sindicaliștii. În opinia lor, ”posibilitatea spitalelor private de a accesa (programul național) AP (Acțiune Prioritară) înseamnă că serviciile de Terapie Intensivă din spitalele de urgență vor avea mai puțini bani, fiindcă o parte din ei o să fie dirijați către privat”.
Pentru toate acestea, Sindicatul Promedica solicită demisia ministrului Sănătății, Victor Costache.
Ce ne-a spus ministrul!