Exclusiv. Polițiștii au distrus o probă importantă din curtea lui Dincă

Exclusiv. Polițiștii au distrus o probă importantă din curtea lui Dincă

Viitoarea apărare a lui Dincă pare bazată pe prostia anchetatorilor şi inconştienţa acuzatului. Speculaţiile cu privire la posibilitatea ca Gheorghe Dincă, alias monstrul din Caracal, alias bestia cu chip de om, alias criminalul în serie, alias lupul singuratic, alias ce mai vreţi dumneavoastră va fi pus în libertate pe 27 ianuarie, au dispărut cu totul, de parcă le-ar fi luat Dincă la autostop. O prevedere din lege, care spune că timpul rezonabil în care cineva poate fi ţinut în arest preventiv este de maxim şase luni de zile, a aprins imaginaţia unora.

Pe 27 ianuarie, se făceau fix şase luni de când Dincă fusese arestat. Deci, drumul acasă, cu altă măsură restrictivă decât arest preventiv: arest la domiciliu sau control judiciar. Bine că nu s-a speculat şi că va fi pus să facă muncă în folosul comunităţii la liceul unde învăţau cele două fete răpite!

Dincă însă, nu mai pleacă acasă. Pentru că rechizitoriul este gata şi acuzatul va fi trimis în judecată în stare de arest. Documentul se află pe masa procurorului general interimar. Domnul Bogdan Licu, pentru a înlătura orice fel de capcană aflată printre filele dosarului, care i-ar putea fi favorabilă monstrului din Caracal, nu a semnat ca primarul. Ci a constituit, după cum spune un comunicat oficial al Parchetului General: „ un colectiv format din procurori din cadrul Serviciului de îndrumare și control (S.Î.C.) și Secției de urmărire penală și criminalistică (S.U.P.C.) – Biroul Criminalistică, care va examina actele de urmărire penală efectuate în cauză și va întocmi un referat cu propuneri, referat care va sta la baza fundamentării deciziei procurorului general". Cu alte cuvinte, Licu vrea să înlăture orice posibilitate ca Dincă să beneficieze de vreo greşeală a anchetatorilor, greşeală care ar putea duce inclusiv la restituirea dosarului de către instanţă pentru completarea cercetărilor.

 Salcia tăiată de lângă butoiul de ars fete

Poate că acum, când se verifică temeinic înainte de instanţă, cam tot ce s-a făcut în acest dosar, vor ieşi la iveală,  oficial, lucruri care ne vor face să ne luăm cu mâinile de cap. Şi, desigur, va trebui să se stabilească dacă ele au fost comise din prostie sau cu rea intenţie, iar cei care le-au comis să fie traşi la răspundere.

Avocaţii lui Dincă sunt pregătiţi deja să conteste o serie întreagă de probe, mai ales pe cele culese în primele zile de anchetă, până să vină criminaliştii de la Bucureşti, din curtea acuzatului. Nu numai că anchetatorii locali nu aveau toţi combinezoane pe ei, aşa cum cere procedura, dar nici nu şi-au putut stăpâni viciile. Anume păgubosul şi dăunătorul obicei al fumatului, dar şi dependenţa de pizza. Aşa că au fumat la faţa locului, au mâncat pizza şi au aruncat chiştoacele şi resturile alimentare pe jos. De s-a ales praful de toate probele. Însuşi Claudiu Lascoschi, avocatul lui Dincă spune că aşa mană cerească pentru apărare nu a mai întâlnit niciodată în întreaga sa carieră şi nici nu a auzit de la alţi colegi să fi avut parte de aşa ceva.

Dar ceea ce mi se pare definitoriu pentru modul cum s-a făcut cercetarea la faţa locului este că s-a luat inclusiv iniţiativa să se facă totul lună. Curăţenie ca la farmacie. Vă mai amintiţi că în primele zile, când a fost adus un buldozer să adune gunoiul din curte, Dincă a făcut mişto de procurorii şi poliţiştii care roiau în jurul lui: „E bine că faceţi curat”.

Aşadar, Dincă, dacă ar reveni peste câteva zile acasă, are locuinţa făcută bec de anchetatori. În iureşul curăţeniei însă, a fost tăiată şi o salcie. La prima vedre, nu este mare lucru. Doar că acea salcie, se afla fix lângă celebrul butoi în care Dincă pretinde că le-a ars pe fete. Vă daţi singuri seama cât de multe ar fi putut spune acea salcie unor criminalişti pricepuţi, despre ceea ce se petrecuse la poalele ei?

De aceea, precauţia procurorului general Bogdan Licu, de a mai verifica încă o dată temeinicia probelor de la dosar, este cât se poate de binevenită, iar cei care sperau că vor mai putea trage de timp prin retrimiterea dosarului pentru completarea cercetărilor şi-au cam luat gândul.