Jocul alegerilor anticipate. Liberalii cer insistent cartonaș roșu

Jocul alegerilor anticipate. Liberalii cer insistent cartonaș roșu

Imediat după ce Parlamentul începe o nouă sesiune, în februarie, anul viitor, demarează și procedura de declanșare a alegerilor anticipate. Chiar dacă mandatul actualului Parlament se încheie tot anul viitor, liberalii și formațiunile care au sprijinit formarea actualei Puteri vor să înlăture PSD care, în realitate, deține majoritatea și decide în Legislativ. Președintele Klaus Iohannis crede că șansele de declanșare a alegerilor anticipate sunt de 50 la sută și tot el a vorbit despre mecanismul care poate declanșa procedura.

Demisia premierului sau demiterea Cabinetului Orban prin moțiune de cenzură-acestea sunt cele două modalități pe care le vede președintele pentru ca mecanismul anticipatelor să fie declanșat. Surse politice liberale au declarat, pentru EVZ, că în februarie se va forța o moțiune de cenzură, pentru ca Ludovic Orban să nu își dea demisia. Klaus Iohannis a recunoscut, la o întâlnire informală cu presa, că asumarea răspunderii pe un proiect de Lege sau pe un pachet de legi respinse vehement de PSD. Ar putea fi vorba despre alegerea primarilor din două tururi. Social-democraților li s-ar alătura și UDMR.

Primarii liberali din Ardeal dau ora exactă

Singura formațiune care ar profita din plin de alegerea primarilor din două tururi este USR. Potrivit unor surse din PNL, primarii liberali din Ardeal, care au câștigat mari orașe, nu agreează deloc proiectul de lege.

Ne puteți urmări și pe Google News

Este binecunoscut faptul că electoratul este masiv de Dreapta în Ardeal și că edili precum cei din Cluj-Napoca, Oradea, Arad, Timișiara, Alba Iulia nu trag doar pentru câștigarea propriilor mandate, dar ajută mult și câștigarea alegerilor în județ, chiar în regiune. De aceea, ei nu sunt de acord cu al doilea tur, care i-ar aduce într-o confruntare, cel mai probabil, cu candidatul USR. Formațiune care ar putea oferi mari surprize pentru că, neavând un electorat stabil, acesta poate fi influențat de evenimentele de moment. Conducerea centrală a PNL a fost avertizată să țină cont de ceea ce vor primarii ardeleni, chiar dacă vrea să onoreze o promisiune făcută USR pentru susținerea învestirii Guvernului. Pe de altă parte, liberalii le-au promis și liderilor UDMR că vor fi rezervați cu alegerea primarilor din două tururi.

Orban, preferatul președintelui

Planul lui Iohannis nu îl exclude pe liderul PNL din noua formulă guvernamentală. Președintele a spus că tot Ludovic Orban va fi nominalizat pentru formarea unui alt Guvern. El a respins categoric informațiile potrivit cărora între cei doi ar exista animozități și că prim-ministrul ar fi iritat de faptul că este chemat atât de des la Cotroceni. Iohannis a dat de înțeles că aceste zvonuri sunt vehiculate de cei care și-ar dori să se întâmple asta, dar el îl vede premier pe Orban „mult și bine”. Președintele a acceptat că nu toți miniștrii performează, dar spune că este nevoie de răbdare „ca oamenii să-și intre în ritm, să cunoască instituția”.

Cioloș, trezit de clopoțel

În timp ce Iohannis face tot felul de artificii pentru ca alegerile anticipate să poată fi declanșate, liderul PLUS, Dacian Cioloș, a minimalizat efortul președintelui și al liberalilor. „Sperăm ca, măcar în ceasul al doisprezecelea, președintele Iohannis și liderii PNL, în frunte cu premierul Orban, să înțeleagă că singura soluție pentru salvarea României sunt alegerile anticipate și să înceapă rapid demersurile pentru declanșarea acestora”, a scris europarlamentarul pe Facebook. Reacția acestuia l-a făcut pe Iohannis să ridice nemulțumit sprânceana și să-l arunce în derizoriu pe liderul PLUS. „A sunat un clopoțel acolo în Parlamentul European și s-a trezit? Cine vrea acum anticipate sunt doar cei din PNL și USR. Când vrei să distragi atenția de la anumite subiecte scoți asta cu alegerile anticipate și cu ungurii”, a afirmat președintele.

PSD nu intră în joc

Președintele interimar al PSD sancționează Guvernul PNL cu cartonașe galbene deși liberalii faultează și cer cartonaș roșu.

Marcel Ciolacu a anunțat că atacă la CCR asumarea răspunderii pe Legea bugetului, dar PSD nu depune moțiune de cenzură. Asta s-ar putea întâmpla doar dacă Guvernul își asumă răspunderea pe schimarea Legilor Electorale. Ar putea fi invocată o recomandare a Comisiei de la Veneția care spune că în anul în care au loc alegeri, Legea electorală nu poate fi modificată cu 6 luni înainte de scrutin.