Analiză "Financial Times": Victorie zdrobitoare a lui Boris Johnson în alegerile din Regatul Unit
- Dan Andronic
- 16 decembrie 2019, 05:15
O analiză a Financial Times dedicată alegerilor din Marea Britanie scoate în evidență faptul că Partidul conservator câştigă mult, răzbătând şi în fiefurile tradiţionale ale Partidului Laburist. O victorie istorică cu consecințe neașteptate.
"Vineri, pariul electoral al lui Boris Johnson pe tema Brexitului a dat rezultate spectaculoase, Partidul Conservator asigurându-şi o victorie zdrobitoare şi provocând suferinţe în fiefurile tradiţionale ale laburiştilor.
Conservatorii şi-au adjudecat la Palatul Westminster cea mai mare majoritate de după 1987, provocând un cutremur electoral care a făcut ca Partidul Laburist şi cel Liberal Democrat, de opoziţie, să îşi caute noi lideri. Dl Johnson a calificat rezultatul drept "un nou mandat puternic" pentru a duce Brexitul până la capăt.
Jeremy Corbyn a anunţat că nu va mai candida la alte alegeri pentru conducerea Partidului Laburist după ce partidul a suferit o înfrângere "foarte dezamăgitoare", iar lidera liberal-democraţilor, Jo Swinson, şi-a pierdut fotoliul ca deputată a comitatului East Devonshire în avantajul Partidului Naţional Scoţian. Liberal-democraţii au anunţat că Ed Davey şi Sal Briton vor asigura în tandem conducerea interimară a partidului.
Conservatorii şi-au adjudecat 364 de fotolii (cu 49 mai multe decât rezultatele anterioare din fiecare circumscripţie), atestând astfel hotărârea lui Johnson de a-şi asigura o mare majoritate. Partidul Laburist era pe cale să obţină 202 fotolii (cu 60 mai puţine), în timp ce Partidul Naţional Scoţian (SNP) avea 48 de locuri (cu 13 mai multe), iar liberal-democraţii, 11 (cu două fotolii mai puţin).
La un miting din centrul Londrei, dl Johnson a declarat că acum Brexitul este decizia "irefutabilă şi incontestabilă" a britanicilor şi că, luna viitoare, va scoate Regatul Unit din UE "fără doar şi poate". El s-a declarat totodată recunoscător, având în vedere că mii dintre alegătorii obişnuiţi ai laburiştilor, aflaţi în circumscripţiile din nordul Angliei, i-au susţinut pentru prima oară pe conservatori. "Poate că ne-aţi dat voturile doar cu împrumut, poate că nu vă credeţi nişte adevărat conservatori şi poate că intenţionaţi să-i votaţi pe laburişti data viitoare", a subliniat el. "Dacă acesta e adevărul, vă sunt cu umilinţă recunoscător pentru că aţi avut încredere în mine. Nu vă voi considera sprijinul ca fiind de la sine înţeles".
Victoria conservatorilor a impulsionat cursul lirei sterline, agenţii bursieri reacţionând astfel în urma acestei victorii. Cursul lirei sterline a crescut vertiginos, ajungând la $1,351 - cel mai bun curs începând din iunie 2018 - după ce, imediat după apariţia primelor rezultate preliminare, el atinsese deja $1,317. Cursul lirei sterline a atins şi faţă de euro cel mai înalt nivel începând din decembrie 2016, moneda britanică ajungând la €1,207, pieţele estimând că Marea Britanie ar putea intra într-o perioadă politică mai stabilă.
Preşedintele Donald Trump s-a declarat încântat de rezultat. Într-un mesaj de pe Twitter, el a scris: "Felicitări lui Boris Johnson pentru marele său CÂŞTIG! Marea Britanie şi Statele Unite vor fi acum libere să ajungă la un nou şi substanţial Acord Comercial după BREXIT. Acest acord ar putea fi mult mai mare şi mai profitabil decât orice alt acord care ar putea fi încheiat cu UE. Sărbătoriţi-l pe Boris!"
Dl Johnson şi-a asigurat astfel poziţia de premier în urma unor alegeri care, pentru prima oară în istorie, s-au desfășurat în luna decembrie, iar după închiderea secţiilor de votare a devenit clar că publicul a aderat la campania sa, desfăşurată sub sloganul "Să terminăm Brexitul". "Acestui Guvern Conservator al Naţiunii Unite i s-a acordat un mandat extrem de puternic pentru a încheia Brexitul, pentru a uni ţara şi pentru a porni mai departe", a spus el.
Rezultatul a fost dezamăgitor pentru acele partide care credeau că o renunţare la Brexit ar fi posibilă. Dl Corbyn a pus înfrângerea partidului său pe seama Brexitului, iar speranţele liberal-democraţilor într-o eventuală Rămânere au fost spulberate".
Articol de George Parker, Sebastian Payne şi James Blitz, preluat prin Rador