Apare o nouă țară în zona Pacificului! Lupta se dă pe bogățiile minerale

Apare o nouă țară în zona Pacificului! Lupta se dă pe bogățiile minerale

Președintele Comisiei de Referendum din regiunea Bougainville din Papua Noua Guinee, Bertie Ahern, a anunțat că peste 98% dintre cetățenii care și-au exprimat opțiunea au ales independența. Cealaltă opțiune a referendumului se referea la o mai mare autonomie față de Papua Noua Guinee.

Aproximativ 85% dintre alegători și-au exprimat opțiunea. Astfel, peste 181.000 de buletine de vot au fost folosite în cele două săptămâni de alegeri. Referendumul reprezintă un element cheie al acordului de pace semnat în 2001, punând capăt unui război civil în care au murit cel puțin 15.000 de persoane în grupul de insule aflat la est de insula Papua Noua Guinee. Referendumul nu este obligatoriu, iar independența trebuie negociată ulterior între liderii din Bougainville și cei din Papua Noua Guinee. Ultimul cuvânt va aparține apoi membrilor Parlamentului din Papua Noua Guinee. Procesul de independență totală, ca stat separat, ar putea dura ani de zile.

Violențele au început în Bougainville la sfârșitul anilor 1980, din cauza unei enorme mine de cupru deschisă la Panguna. Mina aducea câștiguri imense pentru Papua Noua Guinee, din exporturi, dar locuitorii din Bougainville au considerat că nu au niciun beneficiu și resimțeau din plin poluarea și perturbarea modului lor tradițional de viață. Mina a rămas închisă de atunci. Experții consideră că ar putea reprezenta o sursă de venit importantă pentru autoritățile din Bougainville în cazul în care regiunea va deveni independentă.

 

Ne puteți urmări și pe Google News