Noul Cod Rutier a adus deja zeci de amenzi. Restricțiile sunt draconice

Noul Cod Rutier a adus deja zeci de amenzi. Restricțiile sunt draconice

Noul Cod Rutier 2019 a intrat în vigoare pe 12 octombrie, iar polițiștii au ieșit deja pe străzi, la vânătoare. Restricțiile sunt dure și vizează atât șoferii, cât și bicicliștii și utilizatorii de trotinetă.

Cea de temut, este reprezentată de folosirea telefonului. Numai în Capitală, în primele ore de la intrarea în vigoare a noilor reglementări a plouat cu amenzi. Peste 60 de sancțiuni în valoare totală de 54.000 de lei au fost aplicate ăpentru folosirea telefonului mobil la volan.

În clasa a III-a de sancțiuni este notată contravenția privind folosirea telefonului mobil în timpul deplasării, astfel: „constituie contravenție ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mişcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video”.

Regula este valabilă și dacă vehiculul staționează pe un drum public, de exemplu, când stai la semafor, și se pedepsește cu 6 până la 8 puncte-amendă, anume cu 870 – 1.160 de lei, la care se adaugă și patru puncte de penalizare.

Greșelile uzuale pentru care am putea lua cele mai mari amenzi sunt incluse în clasa a patra de contravenții care se plătesc, în funcție de cât de gravă este eroarea, cu 9 până la 20 de puncte-amendă, ceea ce înseamnă că puteți scoate din buzunar sume cuprinse între 1.3505 lei și 2.900 de lei. Din lista de mai jos se exclud condusul în stare de ebrietate, depășirea pe linie continuă și mersul pe contrasens, fiind de la sine înțeles că sunt greșeli care atrag amenzi uriașe.

Faptele banale care daunează bugetului propriu: gesturi obsecene, aruncarea gunoiului pe geam, noroiul de pe roți, animalele de companie dacă sunt puse unde nu trebuie, anvelopele de iarnă, neîncadrarea sistemului antifurt în parametrii legii, folia auto, abțibildele, reclamele publicitare, numerele de înmatriculare( ce trebuie să fie montate la locul lor pe mașină), staționarea pe autostradă, forțarea semaforului.

 

Ne puteți urmări și pe Google News