Moartea nu se mai opreste...

Moartea nu se mai opreste...

Trecerea in nefiinta a Parintelui Constitutiei continua seria neagra a celebritatilor plecate dintre noi in anul 2007.

Dupa o lupta de aproape doi ani impotriva cancerului, senatorul PSD Antonie Iorgovan a murit, ieri-noapte, la o clinica din Viena.

Internarea in Austria a fost ultima incercare a cunoscutului jurist de a-si salva viata: plecase fara avizul medicilor, care l-au avertizat ca organismul ar putea sa cedeze la o calatorie atat de lunga.

Trupul sau neinsufletit urma sa fie adus in tara aseara. Antonie Iorgovan va fi inmormantat cu onoruri militare, luni, la ora 13.00, la Cimitirul Bellu.

17 ani de polemici

Prezent in viata politica inca din 1990, Antonie Iorgovan si-a adjudecat supranumele de Parintele Constitutiei, el fiind cel care a conceput prima Lege fundamentala a Romaniei de dupa 1990, adoptata prin referendum in 1991.

Mandru de creatia sa juridica, Iorgovan amintea adesea in discursuri si interviuri de Constitutia care i-a adus insa si numeroase critici, mai ales pentru ca nu garanta proprietatea privata.

Apreciat de colegii de partid pentru fidelitatea fata de formatiunea social-democrata, Antonie Iorgovan a fost insa si unul dintre cei mai vocali critici  fata de deciziile pe care le considera gresite.

Cea mai violenta iesire publica a sa a fost impotriva lui Nastase: „Sa ne lase dracului in pace!”, i-a transmis in 2005, suparat ca fostul premier nu i-a sustinut denuntul penal impotriva lui Traian Basescu.

Ciocnirile cu Mircea Geoana au inceput imediat dupa ce acesta a preluat presedintia PSD, culminand cu avertismentul ca va fi exclus din partid. Un alt moment controversat din cariera lui Iorgovan a fost decizia sa de a-l apara in instanta pe Omar Hayssam.

Succesorul - un fost ofiter SRI

Cel care va ocupa locul lui Iorgovan in Senat, succedandu-l pe acesta pe listele PSD din 2004, se numeste Daniel Savu. Acesta este membru PSD Prahova si consilier municipal in Ploiesti. In timpul guvernarii PSD, Savu a fost directorul filialei prahovene a APAPS (acualul AVAS).

Inainte sa se inscrie in PSD, in 2000, Daniel Savu a fost ofiter SRI Prahova - condus la acea vreme de coloneii Corneliu Paltanea si Gheorghe Dumitrache, anchetati in prezent pentru protejarea mafiei petrolului.

Potrivit unor rapoarte „Doi s-un sfert” (actualul UM 0962 - serviciul de informatii al MAI) din anii ‘90, intrate in posesia EVZ, Daniel Savu a fost monitorizat cand era ofiter activ pentru afaceri dubioase cu activele societatii de stat Ceres. Ulterior, ca sef regional APAPS, numele lui Savu a fost implicat in dosarul „Distileria”, instrumentat de DNA.

In 2004, Daniel Savu a fost numit presedintele executiv al PSD Prahova, fiind sprijinit asiduu de Serban Mihailescu, zis Micky Spaga, fapt care reiese din celebrele „stenograme PSD”.

DIAGNOSTIC

Avea sanse mici sa supravietuiasca

Chiar daca ar mai fi facut inca o interventie chirurgicala la Viena, senatorul Antonie Iorgovan ar fi avut putine sanse de supravietuire, apreciaza medicii. Cancerul de pancreas de care suferea senatorul este cea mai agresiva forma de neoplasm, care, odata declansat, se raspandeste intr-un timp foarte scurt in corp.

„Era deja in metastaza generala. A murit in jurul orei patru dimineata (n.r. - ieri). Dorinta lui era ca doctorii sa mai incerce anumite manevre chirugicale, dar nu s-a mai putut”, ne-a declarat ieri doctorul Sorin Oprescu, coleg de partid cu Iorgovan. Acesta a mai precizat ca senatorul nu a avut nevoie de aparate pentru a putea respira, fiind constient pana in ultima clipa.

Iorgovan, care suferea de doi ani de cancer la pancreas si fusese operat cu un an in urma la Viena, facea chimioterapie. Medicii austrieci intentionau sa-i faca o noua operatie, motiv pentru care senatorul fusese transferat sambata trecuta in capitala Austriei.

Desi, in comparatie cu alte tipuri de cancere, cel pancreatic are o incidenta mai mica (4 cazuri/100.000 locuitori fata de 25 de cazuri/100.000 de locuitori la cancerul colonorectal), acesta are urmarile cele mai grave.

„Sansele de vindecare ale pacientilor cu cancer pancreatic sunt foarte mici. Aceste tumori se diagnosticheaza prea tarziu, in stadiile avansate, deoarece doar atunci dau simptome”, explica Cristian Dragomir, chirurg oncolog la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iasi. (Ionela Croitorescu)

MOSTENIRE

Pasionat de avocatura si afaceri imobiliare Senatorul Antonie Iorgovan are un singur fiu, Gheorghe Iorgovan, care l-a urmat in profesie, fiind avocat al Baroului Bucuresti. El a lucrat impreuna cu tatal sau atat la cabinetul de avocatura al acestuia, cat si la afacerile familiei. In 2002 infiinteaza, impreuna Iorgovan, Grup Imobiliare pentru ca, in 2006, sa poata investi circa doua milioane de euro in construirea unui bloc de locuinte in cartierul Cotroceni.

In acelasi timp, afacerile coordonate de fiul senatorului se orientau spre comertul cu carburanti, prin intermedieri si vanzari cu amanuntul. In ultima declaratie de avere depusa la Senat in decembrie 2006, Iorgovan a mentionat ca detine in conturi aproape 200.000 de dolari, iar veniturile sale din avocatura  pe anul trecut se ridica la 500.000 de euro. (Andi Manciu)

Emotie si regrete

Senatorii au varsat lacrimi in memoria Parintelui ConstitutieiVestea mortii senatorului Antonie Iorgovan a venit ieri la ora 11.30, in timpul sedintei de plen a Senatului, pe telefoanele mobile care au inceput sa sune in sala de sedinte.

La scurt timp dupa ce a aflat vestea de la colegii sai, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, s-a sters la ochi si, vizibil emotionat, a anuntat oficial decesul.

„Toti ii spuneau Parintele Constitutiei, Antonie Iorgovan. (...) Dar nu numai atat, a fost un coleg de exceptie, un luptator, si pentru noi sunt convins ca este o imensa pierdere”, a afirmat Vacaroiu. El a mentionat ca decesul era de asteptat, in ciuda eforturilor medicilor, in special ale social-democratului Sorin Oprescu.

Dupa un moment de reculegere, sedinta de plen a Senatului s-a incheiat, iar linistea din sala era intrerupta de cei care transmiteau condoleante la telefon. Conversatiile se terminau cu „sa-i fie tarana usoara!”.

Pe hol, senatorii le povesteau jurnalistilor despre cel care tocmai plecase dintre ei. In acest timp, Nicolae Vacaroiu a iesit din sala de sedinte si a anuntat ca urmeaza sa se intalneasca cu sotia senatorului Antonie Iorgovan, pentru a vedea cu ce se poate implica Senatul in pregatirile pentru inmormantare.

Norica Nicolai si-a stapanit cu greu lacrimile

Suferinta la vestea decesului nu a avut culoare politica. Senatoarea PNL, Norica Nicolai, colega cu Iorgovan in Comisia juridica, povestea abtinandu-se sa nu izbucneasca in plans, ca a fost studenta senatorului si-l cunostea din 1977. „Indiferent ce s-a spus despre Toni Iorgovan, pot sa spun ca a fost un om si un mare caracter.

Incapatanat, si-a dus intotdeauna proiectele pana la capat. Toata viata, dupa 1989, i-a fost marcata de mandria de a fi lucrat la prima Constitutie a Romaniei. Uneori radeam si spuneam: Toni, esti parintele Constitutiei, dar gaseste-i si o mama!”, le povestea jurnalistilor Norica Nicolai.

Liderul UDMR, Marko Bela, a amintit ca Iorgovan a fost primul candidat independent din Romania care a intrat in 1990 in parlament. Senatorul PSD Sorin Oprescu a declarat ca este o nedreptate a sortii, „dar, din pacate, boala asta este atat de parsiva incat rareori iarta”. „Ne cunosteam de 48 de ani. Am copilarit impreuna”, a spus Oprescu.

Moment de reculegere la PSD La sediul PSD, care se afla in plina sedinta dupa esecul motiunii de cenzura, vestea decesului a impus un moment de reculegere atat pentru social-democrati, cat si pentru jurnalisti.

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, si-a adus aminte de prima echipa de juristi de dupa Revolutie care s-au ocupat de prima lege electorala si prima Constitutie. Si premierul Calin Popescu-Tariceanu a insistat, cu unele retineri, asupra titulaturii de Parinte al Constitutiei. „Nu pot sa nu apreciez ce a facut”.

„O Constitutie reflecta o anumita viziune, o viziune care era probabil valabila in ‘90 pentru o anumita majoritate, azi lucrurile au evoluat foarte mult, insa apreciez contributia lui pentru ceea ce a facut parlamentul ca institutie fundamentala a democratiei”, a spus Tariceanu. (Andi Manciu)

2007 IN DOLIU Un an negru pentru Romania Moartea lui Antonie Iorgovan este ultima dintr-un sir de evenimente tragice care au implicat personalitati din tara;

17 aprilie: Gil Dobrica (61 de ani). Dupa doua saptamani in care a fost imobilizat la pat din cauza unei ciroze, cantaretul moare la Craiova.

26 aprilie: Florea Dumitrache (59 de ani). Fostul component al echipei Dinamo Bucuresti si al nationalei de fotbal a Romaniei s-a stins din viata in urma unui atac cerebral.

7 mai: Octavian Paler (81 de ani). Scriitorul a murit in urma unui atac de cord.

18 mai: Jana Gheorghiu (61 de ani). Cunoscuta realizatoare de televiziune se stinge din viata dupa ce a fost rapusa de cancer.

23 mai: Ralu Filip (47 de ani). Fost jurnalist si presedinte al CNA, Filip sufera un infarct si inceteaza din viata.

8 iunie: Adrian Pintea (52 de ani). Actorul moare la Spitalul Fundeni, dupa o suferinta indelungata din pricina unei  ciroze in stadiu avansat.

30 iulie: Patriarhul Teoctist (91 de ani). Capul Bisericii Ortodoxe Romane moare in urma unui stop cardiac, suferit ca urmare a complicatiilor aparute dupa o operatie de prostata.

5 august: Florian Pittis (63 de ani). Actor si muzician, „Motu’” s-a prapadit din pricina unui cancer la prostata.

30 septembrie: David Ohanesian (80 de ani) s-a stins din viata dupa un stop cardiac.

Ne puteți urmări și pe Google News