Ingrijorata de cazurile de botulism, populatia a evitat sa mai cumpere conserve de ton importate. Este posibil sa cumparam conserve cu toxine dintr-un magazin?
Dupa ce un barbat din Bistrita s-a imbolnavit de botulism, Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a decis sa retraga de la vanzare conservele de ton importate din Thailanda. Pana la inceputul acestei luni, inspectorii sanitar-veterinari au retras de pe piata 36.000 de conserve.
Potrivit sefului Serviciului de Igiena si Sanatate Publica Veterinara Bucuresti, dr. Podosu Madalina, firma importatoare, Overseas Group, avea contracte cu 987 de firme distribuitoare din intreaga tara. Prin controlul desfasurat la sediul firmei s-a identificat un lot de 201.600 de cutii din care a facut parte conserva cumparata de bistriteanul care s-a imbolnavit.
Directiile sanitar-veterinare din toate judetele au efectuat 4.264 de inspectii pentru a depista produsele suspectate, care erau comercializate sub marca „La Grande Famiglia”. Conservele de peste au fost distribuite prin cinci depozite din tot atatea judete: Timis, Cluj, Galati, Iasi si Maramures.
Urmatoarele cazuri de botulism au aparut la Galati, unde doi copii, de 7 si 8 ani, precum si tatal acestora, s-au imbolnavit si au fost internati la Institutul de Boli Infectioase „Matei Bals” din Bucuresti. Aici a mai fost spitalizat si un barbat din Vrancea, cu acelasi diagnostic. „Pacientii se simt bine. Acum au depasit momentul critic si speram ca intr-o saptamana sa-i externam”, ne-a declarat Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului „Matei Bals” din Capitala.
Conservele sunt curate ANSVSA a instituit un sistem de alerta rapida integrat la nivel european. Acesta este activat atunci cand sunt semnalate cazuri grave, de genul imbolnavirilor de botulism. „Alerta se transmite pe orizontala, catre directiile judetene si pe verticala, astfel ca pana la efectuarea analizelor se iau toate masurile care se impun: este cautat distribuitorul, se fac toate verificarile documentelor marfii, se urmaresc listele de distributie si se fac analize la nivel de directie judeteana, apoi se trimit probe la Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala, care este laboratorul national de referinta. Nu putem distruge pur si simplu un produs pana cand analizele finale nu confirma suspiciunile. Toxina botulinica are mai multe serotipuri specifice, de aceea este mai greu de identificat provenienta ei”, explica specialistii din cadrul ANSVSA.
Analizele realizate in mai multe laboratoare judetene pe esantioanele prelevate din lotul suspect de conserve nu au indicat prezenta toxinei botulinice. „Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a finalizat analizele pentru probele prelevate din lotul de conserve de peste, suspicionat in aparitia cazului de botulism de la Bistrita-Nasaud.
Rezultatele analizelor sunt negative pentru toate probele examinate. Conform prevederilor legale, conservele care au fost retrase de pe piata vor putea fi comercializate”, se mentioneaza in comunicatul oficial emis vineri de Serviciul Comunicare si Sisteme Informationale din cadrul ANSVSA.
„Exista o sansa la un milion ca o singura conserva din lotul importat sa fi fost infestata, iar bistriteanul care s-a imbolnavit sa o fi mancat tocmai pe aceea”, sustin surse din cadrul Autoritatii. „Inca nu s-a stabilit exact daca la Galati cazurile de botulism au fost produse de acele conserve, dar se pare ca avem de-a face cu o boala de mizerie.
La Arad, doua persoane s-au imbolnavit de botulism de la sunca preparata in casa. De altfel, nu prea am intalnit cazuri de botulism la oras. O posibila explicatie este faptul ca e o perioada de seceta, pamantul e crapat, iar oamenii merg la camp si mananca acolo, contactul cu bacteria telurica din care rezulta toxina botulinica fiind astfel favorizat”, explica surse din cadrul ANSVS.